Eldre hetses i tiggerbrev

Henry Ellingsen (93) skvatt i stolen da han fikk tiggerbrev fra Nasjonalforeningen for folkehelsen. Brevet spurte om den gamle mannen var «udødelig». - Dette er en hån mot de eldre, sier Ellingsen. Nå legger professoren som har sendt ut brevet seg paddeflat for kritikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brevet starter nemlig med et spørsmål til 93 år gamle Ellingsen om han er udødelig.

Hån mot eldre

- Dette er et helt hårreisende budskap og en hån mot eldre mennesker. På eldrehjemmet der jeg bor, er det ingen i filttøfler, sier Ellingsen.

- Organisasjonen putter de eldre i en bås, sier barnebarnet Lars Steen (33), som umiddelbart reagerte da bestefaren viste ham brevet under en familiemiddag i går.

- Jeg har vært lojal mot organisasjonen i årevis. Det kommer jeg til å fortsette med, men jeg kontaktet Nasjonalforeningen for folkehelsen for å fortelle dem min reaksjon på den forferdelige teksten, sier 93-åringen.

Professor dr.med. Jan L. Svennevig, som er leder i Nasjonalforeningen for folkehelsen, beklager innholdet i brevet.

Beklager teksten

- Jeg har skrevet under og godkjent innholdet, men i ettertid ser jeg at beskrivelsen av eldre mennesker er en dårlig formulering, sier han.

Svennevig sier han er sikker på at organisasjonen aldri har hatt til hensikt å skade de eldre.

- Budskapet var myntet på yngre for å få dem til å tenke på at etter hvert som de blir eldre, kan også de rammes av slag, sier han.

Selv om Henry Ellingsen ble sjokkert da han første gang leste brevet, føler han seg ikke truffet.

- Jeg går ikke med filttøfler, og ikke rusler jeg rundt for å vente på slutten heller, sier Ellingsen.