- Eldre homofile hetses

Orker ikke møte fordommer på institusjoner og fra andre eldre, mener Kim Friele (74).

SAMMEN I ALDERDOMMEN: Ikke alle eldre homofile og lesbiske par har det så enkelt som henne og kjæresten Wenche Lowzow, mener Kim Friele (t.v.). Diskriminering av «skeive» eldre forekommer, ifølge hun som er utpekt som «Norges mektigste homoikon».
SAMMEN I ALDERDOMMEN: Ikke alle eldre homofile og lesbiske par har det så enkelt som henne og kjæresten Wenche Lowzow, mener Kim Friele (t.v.). Diskriminering av «skeive» eldre forekommer, ifølge hun som er utpekt som «Norges mektigste homoikon».Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har et tilfelle med en eldre lesbisk dame som ble hofteoperert i en alder av 81 år. Hjemmehjelpen spurte om kvinnen på et bilde av henne som ung, og den lesbiske damen svarte at «nei, det var hennes partner og elskede gjennom 41 år». Da pakket hjemmehjelpen veska og dro, hun ville ikke hjelpe en som kunne smitte henne, sier Friele.

74-åringen synes det er veldig hyggelig at Dagbladets jury har kåret henne til Norges mektigste homoikon, og er enig i at hun har hatt stor innflytelse siden hun startet «homokampen» på 60-tallet. Nå ønsker hun å bruke sin makt på å gjøre hverdagen lettere for eldre med «skeiv» legning.

- Verre enn hets
- Det er jo verre enn hets, det er grov diskriminering og i strid med loven, sier hun om hjemmehjelp-episoden.

Friele er selv blitt pensjonist, men er fortsatt involvert i flere prosjekter. Både i Oslo og Trondheim er hun med på å jobbe for å få kunnskap om de eldres situasjon inn i helsevesenet.

- Om de ansatte på aldersinstitusjoner er fordomsfulle eller ikke, kommer selvfølgelig an på den enkeltes verdigrunnlag. Det finnes mange som er positive, men jeg har dessverre snakket med flere eldre homofile og lesbiske som får krasse kommentarer som «har du prøvd å bli helbredet», sier Friele, og legger til:

- Hetsen kommer gjerne fra medpasienter. Det jeg kaller dypdiskriminering kommer fra helsepersonell. De sier det kanskje ikke rett ut, men hele kroppsspråket forteller at de føler sterkt ubehag ved å hjelpe en lesbisk, hevder Friele.

Tilbake i skapet
Dette fører ifølge homoikonet til at svært mange eldre tenker «uff, det kan bli bråk. Det er best å tie om legningen min»

- De har kanskje vært åpne om sin legning overfor venner og familie i mange år, men så blir sorgen stor når lesbiske venninner dør ut og det støttende nettverket skrumper inn. De orker ikke å måtte forsvare sin legning på nytt, og mange går rett og slett inn i skapet igjen når de møter helsevesenet, sier Friele.

- Hva skal til for å bedre situasjonen for disse?

- Det handler om kunnskap, og temaet finnes ikke omtalt i undervisningsmateriellet på for eksempel sykepleierutdanningen. Det er fortvilende. De lærer om hiv, men ikke om de homofiles følelser. Jeg vil bruke makten jeg har til å påvirke politikerne til å få dette inn i læreplanene, sier Friele.