Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eldre kvinne kidnappet

Til tross for irakisk statsborgerskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den eldre kvinnen som gisseltakere ville bruke til å presse polske styrker ut av Irak, viser seg å være en irakisk statsborger.

Kvinnen skal ha bodd i Irak siden 1970-tallet. Hun ble kidnappet fra sitt hjem nær Hotel Palestine onsdag kveld.

Det var lenge full forvirring om kvinnens identitet. Gisseltakerne, en hittil ukjent gruppe som kaller seg Abi Baqr al-Siddiq al-Salafya, hevdet at kvinnen er polsk og krevde at Polen trekker ut sine 2.500 soldater fra Irak.

Den polske forsvarsministeren Jerzy Szmajdzinski slo fast at kvinnen i alle fall ikke var tilknyttet Polens kontingent i Irak. Han trodde hun kunne være en amerikansk statsborger av polsk opprinnelse. Til slutt viste det seg at den eldre kvinnen har irakisk statsborgerskap, men riktignok opprinnelig er fra Polen.

Forhandler ikke

Den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera viste torsdag et videoopptak med den kidnappede kvinnen. Ved siden av henne sto to maskerte menn. De rettet en pistol mot hodet hennes.

Uavhengig av gisselets tilknytning til Polen, avviste landets myndigheter umiddelbart å oppfylle kidnappernes krav om å trekke seg ut av landet.

- Polen forhandler ikke med gisseltakere, fastslo forsvarsminister Szmajdzinski.

Polen er en av USAs nærmeste allierte i krigen i Irak. Blant polakker flest er det imidlertid mange motstandere av krigføringen, og regjeringen planlegger å trappe ned sitt engasjement etter det irakiske valget i januar.

Tidsfrist løper ut

Samtidig som identiteten til det nye gisselet ble kjent, forsøkte japanske myndigheter desperat å få 24 år gamle Shosei Koda løslatt fra sine kidnappere. Den 48 timer lange tidsfristen som gisseltakerne satte tirsdag, var i ferd med å renne ut. Kidnapperne truer med å halshogge gisselet dersom de 600 japanske soldatene ikke blir trukket ut av Irak.

Torsdag hadde den japanske viseutenriksministeren Shuzen Tanigawa samtaler med Iraks visehelseminister Amar al-Shaffar i Jordan.

- Denne kriminelle aktiviteten vil bare styrke vår besluttsomhet om å styrke vennskapsbåndene til Irak, sa Tanigawa etter møtet.

Japans statsminister Junichiro Koizumi har i likhet med polske myndigheter avvist å trekke soldater ut av Irak

Den japanske unggutten Shosei Koda skal ha reist til Irak som turist, og ble kidnappet av en gruppe med bånd til al-Qaida da han forgjeves var på jakt etter hotell.

Kroatiske sjåfører savnet

Torsdag ble også en kroatisk lastebilsjåfør meldt savnet i Irak den tredje på mindre enn en uke. En av dem skal imidlertid være arrestert av amerikanske styrker etter at han hadde filmet deres baser.

Til tross for advarsler fra sitt utenriksdepartement skal rundt 100 kroatiske sjåfører befinne seg i Irak. Det svært risikable arbeidet er godt betalt, og sjåførene kan tjene 2.000 euro - drøyt 16.000 kroner - per tur.

(NTB)

ENDA ET GISSEL: Den eldre irakiske kvinnen har polsk bakgrunn. Derfor brukes hun for å presse polske myndigheter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media