Eldre kvinner er like fruktbare som yngre

Viser en ny dansk-amerikansk undersøkelse.

FRUKTBARHET: Eldre kvinner er like fruktbare som yngre, viser en ny studie. 
Foto: Knut Falch / Scanpix .
FRUKTBARHET: Eldre kvinner er like fruktbare som yngre, viser en ny studie. Foto: Knut Falch / Scanpix .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen, som er omtalt i den danske avisen Politiken, viser at kvinner i alderen 35-40 år er nesten like fertile som kvinner i alderen 20-24 år.

Mest fertile er kvinner i alderen 30-34 år viser undersøkelsen, som bygger på intervjuer med 2.820 danske kvinner i alderen 20 til 40 år.

Tre måneder Samtlige kvinner i undersøkelsen hadde bestemt seg for å få barn, og forskerne registrerte hvor mange av dem som ble gravide i løpet av tre måneder etter det første intervjuet.

I den eldste gruppen var 72 prosent blitt gravide, mens andelen var 78 prosent i den yngste gruppen. I gruppen 30-34 år var 87 prosent blitt gravide.

Selv om kvinners fertilitet med andre ord synker når de nærmer seg slutten av 30-årene, faller den ikke så mye som mange har trodd.

Oppsiktsvekkende - Det kanskje mest oppsiktsvekkende er at fertiliteten ikke faller før i slutten av 30-årene. Jeg trodde at det ville være mer synlig fra 30-årsalderen av, sier seniorforsker Ellen Margrethe Mikkelsen ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Hun tror leger og sykepleiere tegner er unødvendig svart bilde overfor kvinner som ønsker å bli gravide når de nærmer seg 40 år.

- Det er ingen tvil om at alder er den viktigste negative faktoren i forhold til problemer med å bli gravid. Men det aspektet blir nok overdrevet litt, mener Mikkelsen.

Mannens alder Også mannens alder spiller imidlertid inn på muligheten for å bli gravid, selv om sædkvaliteten faller mindre enn kvinners fertilitet, viser undersøkelsen.

Dersom begge er i alderen 35-40 år, er sjansen for graviditet 50 prosent mindre enn for par i alderen 20-24 år.

Kvinner som nærmer seg 40 bør med andre ord finne seg en yngre mann om det primært er barn de er ute etter.

Intime spørsmål Forskerne fulgte kvinnene tett gjennom de tre månedene undersøkelsen dekker, og lot dem blant annet løpende svare på intime spørsmål på internett om hvor ofte og hvordan de hadde sex.

Konklusjonen er at det siste ikke har avgjørende betydning, men Mikkelsen råder par som ønsker barn å planlegge samleier i forhold til kvinnens eggløsning.

- Og så vil jeg råde til at man har sex minst to ganger om uken, sier hun.

(NTB)