Eldre liker å lese dårlige nyheter om yngre

Bedrer selvtilliten til den eldre garde.

NEGATIVE NYHETER: De negativt sakene var enkle å lage da fyrverkeri og steiner haglet mot politiet som svarte med tåregass mot demonstranter som hadde fyrt opp bål ved Hausmanns gate.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
NEGATIVE NYHETER: De negativt sakene var enkle å lage da fyrverkeri og steiner haglet mot politiet som svarte med tåregass mot demonstranter som hadde fyrt opp bål ved Hausmanns gate. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det er relativt tett mellom negative reportasjer med ungdom i hovedrollen og nyhetssaker om bekymringsverdige trekk blant unge folk.

Det er ikke nødvendigvis fordi dagens ungdom er verre enn tidligere generasjoner. Ifølge en ny studie kan det også sammenheng med at eldre rett og slett liker å lese negative nyheter om yngre. Det øker selvtilliten deres.

- Eldre som føler de lever i en ungdomssentrert kultur, setter nok pris på negative historier om unge folk, fordi de føler at ungdommen har høyere status enn de selv, sier Silvia Knobloch-Westerwick, forsker ved Ohio State University, til nyhetsbyrået Reuters.

Leste falske nettnyheter Hun står bak studien sammen med Matthias Hastall ved Zeppelin University i Friedrichshafen i Tyskland.

Studien er utført blant 276 tyskere, 178 av dem i alderen 18 til 30 og 98 i alderen 55 til 60.

Testpersonene ble vist det de ble fortalt var en testversjon av et nytt nyhetsnettsted. De fikk begrenset tid til å se på enten en positiv eller negativ versjon av de utvalgte saker.

Til alle sakene var det også et bilde enten av en ung eller eldre person.

Ifølge Reuters fant forskerne at personene i den eldste gruppa i større grad foretrakk de negative artiklene om unge folk. De viste også mindre interesse for sakene om andre eldre, uansett om de var negative eller positive.

Etter nettlesingen fylte deltakerne også ut et skjema. De eldre rapporterte da økt selvtillit etter å ha lest de negative sakene om yngre folk.

Ulike mål Personene i den yngre gruppa foretrakk de positive sakene om andre unge.

- De har forskjellige mål når de leser saker i media, og det gjenspeiles i hva de velger å lese. Yngre folk, som er mindre sikre på sin egen identitet, velger å lese om andre for å se hvordan de lever livene sine. Eldre, som er mer sikre på identiteten sin, men som lever i en ungdomskultur, ser heller ut til å sette pris på å få økt selvtilliten, sier Knobloch-Westerwick ifølge Scienceblog.com.

Knobloch-Westerwick mener funnene ikke bare gjelder tyskere, selv om undersøkelsen ble gjennomført der.

Du kan lese mer om studien her.

Takk til Wasim Zahid som tvitret om denne studien. Dagbladet følger du på twitter her.