Eldre matet med rør

For å spare penger blir eldre pasienter matet med flytende føde i sonder rett i magen. Selv om de klarer å spise alene eller med hjelp fra pleier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Nylig fikk avdelingene ved Røde Kors Sykehjem i Bergen inn 14 pasienter. Pasientene var overført fra annen institusjon i byen. Til tross for at pasientene utmerket godt kunne spise selv eller med hjelp fra en pleier, var seks av pasientene utstyrt med såkalte ernæringssonder til magen.

- De fleste av disse kunne spise selv, forteller avdelingsoverlege Bettina Sandgathe Husebø ved Røde Kors Sykehjem til avisa Vårt Land.

Fjernet

To av pasientene døde kort tid etter ankomsten. To fikk fjernet sonden. En av dem spiser i dag gode porsjoner frokost og middag på egen hånd.

- Vi ble svært forbauset da vi oppdaget at pasientene hadde sonder, forteller Husebø til Dagbladet.

- Dette dreier seg om pasientenes livskvalitet. Tenk å smake en kopp kaffe, en fersk bolle, eller en deilig middag. Tenk hvor mye det betyr. Pasientene skal ha en verdifull avslutning på livet, fastslår avdelingsoverlegen.

Hun understreker at det er viktig og riktig at enkelte pasienter i perioder trenger sonde for å få næring i seg. Problemet oppstår når problemet er forbigående.

- Da må pasienten prøves ut for å se hvor mye han eller hun er i stand til å spise selv. Dette må dokumenteres grundig og krever at institusjonen tar seg tid. I mange tilfeller skjer det at man ikke tar seg tid til denne utprøvingen, lar sonden bli og ftrer pasienten gjennom den. Det er enklere, og mindre ressurskrevende, forteller overlegen.

Holdninger

Hun kan ikke si hvor utbredt den unødvendige sondeftringen er på norske sykehjem.

Overlegen mener det ikke bare er et spørsmål om penger, men retter også en kritisk pekefinger mot de ansatte.

Bettina Sandgathe Husebø er opprinnelig fra Tyskland. Hun trekker fram skrekkeksempler fra hjemlandet sitt og ber norske helsemyndigheter være på vakt for å unngå tyske tilstander.

- I Tyskland må eldre ha innlagt sonde for å få plass på et sykehjem. De ligger på store rom og blir matet gjennom sonder. De kommer seg ikke ut av senga. Hver fjerde time blir de snudd. Dette er mer enn grotesk, sier hun.

Legemangel

- 40 prosent av oss vil dø på et sykehjem. Vi må våkne og passe på at vi ikke får slike tilstander i Norge, sier Husebø.

Overlegen mener det er avgjørende å heve statusen til tilsyns- og sykehjemsleger.

Hun peker på at en lege på et sykehjem tjener halvparten av det en fastlege gjør. Derfor er det lite attraktivt for mange medisinere å jobbe på sykehjem.

- Man kan fylle på med sykepleiere og hjelpepleiere. Men det hjelper lite hvis ikke legen er til stede, sier hun.

Skrekkeksempel

Lite tyder på at historien fra Bergen er et eksempel på en ny trend på norske sykehjem. Dagbladet ringte i går til flere pasientombud og fylkesleger rundt omkring i Norge. Ingen kjente til liknende pasientbehandling i sine distrikter.

- Dette er fullstendig i strid med enhver form for god pasientbehandling. Mating med sonde er uproblematisk dersom pasienten for eksempel har en svelgelammelse, men helt uakseptabelt hvis pasienten er i stand til å spise selv. Jeg er ikke kjent med at dette skal ha forekommet i vårt tilsynsområde, sier assisterende fylkeslege Ragnar Hermstad i Sør-Trøndelag.

Får skikkelig mat: Hjelpepleier Eli Therese Guldbrandsen på Grefsenhjemmet i Oslo tar seg god tid til å hjelpe en mannlig beboer med kveldsmaten. Pleiepersonell På Grefsenhjemmet reagerer med vantro over tvangsmating med sonder.
Slår alarm: Avdelingsoverlege Bettina Sandgathe Husebø ved Røde Kors Sykehjem.