- Eldre menn er nesten helt forsvarsløse overfor unge kvinner, det er bare å slenge ut påstander

Dette «Rune Øygard»-intervjuet har hjemsøkt fotograf Morten Krogvold det siste året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Halvannen uke etter at Vågå-ordfører Rune Øygard ble anmeldt for overgrep i september i fjor, la kommunen ut en pressemelding - hvor de offentliggjorde navnet hans.

Rett etter offentliggjøringen intervjuet Ottadalsradioen, ved journalist Stein Hølmo, Øygards venn: kjendisfotograf Morten Krogvold.

Dette intervjuet utløste et rabalder og flere medier gjenga sitatet «hvis Rune er skyldig i dette blir jeg den første astronauten til planeten Pluto».

Krogvold angret på uttalelsen da han ble intervjuet av Dagbladet Fredag for to uker siden.

- Det er noe jeg gruer meg til, og ikke noe jeg ønsker å snakke om. Det er bare å fastslå at dette er en tragedie for én av dem. Eller begge. Jeg angrer på min bombastiske uttalelse. Det er kun to mennesker som kjenner sannheten her. Vi kjenner vel egentlig ingen, et menneskes innerste hemmeligheter?

I dagens VG forteller fotografen at han har blitt utsatt for ubehagligheter og trusler det siste året.

INTERVJUET PÅ LOKALRADIO:  Fotograf Morten Krogvold har i en årrekke arrangert fotokurs på Vågå hotell, og kjenner den overgrepstiltalte ordføreren Rune Øygard. Da saken sprakk i september i fjor ble han intervjuet i Ottadalsradioen. Foto: Jørn Harald Moen / Dagbladet
INTERVJUET PÅ LOKALRADIO: Fotograf Morten Krogvold har i en årrekke arrangert fotokurs på Vågå hotell, og kjenner den overgrepstiltalte ordføreren Rune Øygard. Da saken sprakk i september i fjor ble han intervjuet i Ottadalsradioen. Foto: Jørn Harald Moen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ikke så lyst til å gå inn på hva jeg har blitt utsatt for, men jeg synes det er betenkelig, med tanke på rettssikkerheten, at det skal være knyttet så mye ubehag ved å bli stevnet som vitne i en slik sak, sier Krogvold til VG.

- Hardkjør mot Rune Dagbladet har fått tillatelse til å publisere intervjuet med Krogvold av Ottadalsradioen, og velger å fjerne deler som omhandler jenta. Krogvold har på oppdrag fra ordføreren tatt portrettbilder av den fornærmede jenta (16), som han også beskriver i intervjuet.

- Den behandlingen Rune er utsatt for nå er jo så nådeløs at det er helt skrekkelig. Det er et hardkjør mot ham, sier Krogvold på radio.

Krogvold sier videre at han «kjenner jo faktisk denne saken ganske godt». Han forteller at han har blitt avhørt av politiet, og han er også oppført som vitne i rettssaken i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

- Det er ikke så mye jeg kan si offentlig om det, men det at Rune er utsatt for et hardkjør er helt forferdelig.

Innflytelsesrike venner Krogvold forteller i intervjuet at det er opprettet en «støttegruppe» for ordføreren. Ifølge han var det PR-rådgiver Elizabeth Hartmann som ledet kjendisgruppa som besto av «mange, mange flere», og som Krogvold «var en av de første som fikk gleden av å være med på».

Øygard har sittet 16 år som ordfører i Vågå - siden 1995 - og er kjent for sitt mektige nettverk av topppolitikere og kjendiser.

- Dere i denne kjendisgruppa har konkludert med at Rune slettes ikke kan være skyldig på noen som helst måte?, spør journalist Hølmo.

INTERVJUEREN:  Journalist Stein Hølmo intervjuet Krogvold etter at det ble kjent at Rune Øygard var ordføreren som hadde blitt anmeldt for overgrep mot ei mindreårig jente. Det var Øygard sjøl som startet Ottadalsradioen, da Vågåradioen, 1. mai 1985. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
INTERVJUEREN: Journalist Stein Hølmo intervjuet Krogvold etter at det ble kjent at Rune Øygard var ordføreren som hadde blitt anmeldt for overgrep mot ei mindreårig jente. Det var Øygard sjøl som startet Ottadalsradioen, da Vågåradioen, 1. mai 1985. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Vi mener at han ikke kan være skyldig på noen som helst måte. I det jeg sier nå, så ligger også det at ingen av oss kan egentlig kan vite, jeg kan ikke vite hva kona mi gjør, ingen kan være bombastiske på det. Men ingen av oss tror på dette, sier han og fortsetter:

-Vi bruker ikke vår kjendisstatus, men det er ressurssterke mennesker som virkelig jobber for Rune nå. Han har mange innflytelsesrike venner og nettverk, og de er alle veldig rystet.

Krogvold nevnte også Arne Brimis navn - som en av medlemmene i gruppa, men Brimi har benektet overfor Dagbladet at han har hatt noe med dette å gjøre i det hele tatt.

Han sier han ikke har hatt kontakt med Krogvold på flere år, og sier at han ikke ønsker å kommentere saken.

- Forsvarsløse menn Videre sier Krogvold at han er rystet over Frp og Siv Jensen, som han mente brukte saken i et politisk spill.

- I denne fasen før disse bevisene kommer opp er Rune faktisk nesten forsvarsløs. Middelaldrende og eldre menn er nesten helt forsvarsløse overfor unge kvinner, det er bare å slenge ut påstander. Vi ser jo Bjugn-saken, hva som skjedde der, der led en mann i åtte år. Han var faktisk uskyldig og ble ødelagt for livet.

SJEF I 16 ÅR: Rune Øygard ble gjenvalgt som ordfører i Vågå i fjor høst. Han har vært ordfører siden 1995. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SJEF I 16 ÅR: Rune Øygard ble gjenvalgt som ordfører i Vågå i fjor høst. Han har vært ordfører siden 1995. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Krogvold forteller i intervjuet at han tok bilder av jenta vinteren 2010/2011 før han så møtte henne i Vågå to dager før valget høsten 2011.

Gode venner Han beskriver også jenta og legger til grunn at han lever av å skildre mennesker, noe som har «vært jobben min i 40 år».

- Det vi kan gjøre er å «backe» Rune på et mentalt plan. Vi kan sende meldinger og ringe Rune, jeg hadde en lang samtale med ham i går kveld. Det betyr absolutt alt for ham.

Dagbladet har vært i kontakt med Morten Krogvold som i dag ikke å kommentere intervjuet.

STOR OMGANGSKRETS:  Rune Øygard har hatt et stort sosialt nettverk, som også ble omtalt i 2009 - da ordføreren ble kåret til årets kommuneprofil av bladet Kommunal Rapport. Fra før var Øygard en av landets mest populære ordførere, ønsket av 82 prosent av innbyggerne i 2007. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
STOR OMGANGSKRETS: Rune Øygard har hatt et stort sosialt nettverk, som også ble omtalt i 2009 - da ordføreren ble kåret til årets kommuneprofil av bladet Kommunal Rapport. Fra før var Øygard en av landets mest populære ordførere, ønsket av 82 prosent av innbyggerne i 2007. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer