Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eldre mødre gir flere dødfødsler

Risikoen for dødfødsel øker når moren er over 40, viser svensk undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse ved Sahlgrenska akademin i Göteborg viser at risikoen for at et barn dør i magen eller i forbindelse med fødselen øker når kvinnen er over 40 år. Det skriver svenske Aftonbladet.

Føder sent

Skandinaviske kvinner føder barn sent i livet. I Norge er snittalderen for førstegangsfødende nesten 28 år, for alle fødende 30,1 år. Andelen kvinner som føder barn etter fylte førti, øker stadig. I Sverige er andelen fordoblet siden begynnelsen av 1980-tallet.

Men altså ikke risikofritt.

Fordoblet risiko

Gravide kvinner i 40-årsalderen har større risiko for å utvikle graviditetskomplikasjoner som høyt blodtrykk, diabetes, blodpropp og andre sykdommer. Den nye, svenske undersøkelsen viser at risikoen for at barn dør i magen eller i løpet av første levemåned nesten er dobbelt så stor for kvinner i 40-årene som for kvinner i 20-årene.

Resultatene viser at seks av tusen barn født av kvinner i 20-årene dør i magen eller i løpet av de første 28 dagene. Tilsvarende andel for kvinner mellom 40 og 44 er elleve, og for kvinner over 45 er det 17 barn av tusen som dør.

Få likevel

Men selv om risikoøkningen er tydelig, er det likevel få barn som dør. Totalt er det cirka en halv til en og en halv prosent av alle graviditeter som ender slik. Det sier Bo Jacobsson, som er ansvarlig for studien i en pressemelding til avisen.

Undersøkelsen baserer seg på analyser av samtlige 1,6 millioner graviditeter i Sverige mellom 1987 och 2001. Den yngste gruppen omfatter 876.361 graviditeter, gruppen 40 - 44 år 31.662 graviditeter og den eldste gruppen 1.205 graviditeter.

DØDFØDSEL: Er du over 40, øker risikoen for dødfødsel, ifølge svensk undersøkelse
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media