Eldre mødre gir flere dødfødsler

Risikoen for dødfødsel øker når moren er over 40, viser svensk undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse ved Sahlgrenska akademin i Göteborg viser at risikoen for at et barn dør i magen eller i forbindelse med fødselen øker når kvinnen er over 40 år. Det skriver svenske Aftonbladet.

Føder sent

Skandinaviske kvinner føder barn sent i livet. I Norge er snittalderen for førstegangsfødende nesten 28 år, for alle fødende 30,1 år. Andelen kvinner som føder barn etter fylte førti, øker stadig. I Sverige er andelen fordoblet siden begynnelsen av 1980-tallet.

Men altså ikke risikofritt.

Fordoblet risiko

Gravide kvinner i 40-årsalderen har større risiko for å utvikle graviditetskomplikasjoner som høyt blodtrykk, diabetes, blodpropp og andre sykdommer. Den nye, svenske undersøkelsen viser at risikoen for at barn dør i magen eller i løpet av første levemåned nesten er dobbelt så stor for kvinner i 40-årene som for kvinner i 20-årene.

Resultatene viser at seks av tusen barn født av kvinner i 20-årene dør i magen eller i løpet av de første 28 dagene. Tilsvarende andel for kvinner mellom 40 og 44 er elleve, og for kvinner over 45 er det 17 barn av tusen som dør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer