Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Eldre og syke får egne åpningstider

I Salangen får de ekstra sårbare for coronaviruset butikken for seg selv.

FRA LÆRER TIL CORONA-VAKT: Lærer uten permitterte elever på Salangen skole, Ingeborg Voll Elvenes, på sin første vakt utenfor Rema 1000 i Sjøvegan mandag. Foto: Privat.
FRA LÆRER TIL CORONA-VAKT: Lærer uten permitterte elever på Salangen skole, Ingeborg Voll Elvenes, på sin første vakt utenfor Rema 1000 i Sjøvegan mandag. Foto: Privat. Vis mer

bNå er de to store matbutikkene i kommunesenteret Sjøvegan i Salangen kommune i Troms forbeholdt risikogrupper for corona-smitte de to første åpningstimene mellom 07-09.

Og lærere og skoleansatte uten virus-utestengte elever er dørvakter foran Coop Xtra og Rema 1000 helt fram til stengetid, sammen med Røde Kors og frivillige.

SMITTEFRIE BUTIKKER: Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo. Foto: Salangen kommune.
SMITTEFRIE BUTIKKER: Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo. Foto: Salangen kommune. Vis mer

- Det var butikksjefen i Coop Xtra, Agnar Fossbakk, som kom med ideen i helga. Han hadde registrert mange med usikkerhet om smittefare blant kunder i risikogruppene. Ved åpning på morgenen er butikkene rengjort etter alle regler. Kommunens krisestab tok imot ideen på sparket, sier ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) til Dagbladet.

Det var Salangen-Nyheter og NRK Troms og Finnmark som først omtalte det originale corona-initiativet fra Salangen kommune.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

109 av 2 150 i karantene

Sammen med Ibestad og Lavangen har Salangen felles kommunehelsetjeneste.

Tre innbyggere er registrert smittet i Lavangen, ingen i Salangen og Ibestad.

I Salangen med 2150 innbyggere var det mandag morgen registrert 109 personer med corona-karantene, fordelt på 69 husstander.

- Vi tar også hensyn til at Sjøvegan har mye gjennomgangstrafikk som det fjerde største handelssenteret i gamle Troms fylke etter Tromsø, Harstad og Finnsnes.

- Derfor informerer de kommuneansatte både på norsk og engelsk, sier ordføreren.

16. MARS: Etter at det siste midlertidige sykehuset for coronapasienter ble stengt, feiret medarbeiderne der med å kaste munnbindet. Video: Newsflare Vis mer

Ikke politi

- Skal dørvaktene fra skolene og Røde Kors operere med politimyndighet?

- Nei, på ingen måte. De er der for å informere om de nyinnførte åpningsreglene fra morgenen av og om risikoen ved at folk i karantene går inn i butikkene. Det er ikke brudd på personvernet på noe vis, men en regelrett informasjonskampanje direkte til kundene, sier ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo.

Verken Coop Xtra-sjefen eller ordføreren har oversikt over hvor mange som benyttet seg av de nye retningslinjene mandag morgen.

De regner med bedre oversikt tirsdag når landets første tilbud i sitt slag er bedre kjent.

BEKLAGER: De siste dagene har det stormet mot komiker og tv-profil Herman Flesvig etter at det ble kjent at han i helga hadde reist på hyttetur. Nå beklager han. Video: Instagram/@hermanflesvig Vis mer
Hele Norges coronakart