Eldreminister Sylvi Listhaug (Frp):

- Eldre presses til å bo hjemme selv om de burde på sykehjem

Reidun Naustvik (81) måtte amputere beinet. Kommunen ville ha henne hjem. Eldreminister Sylvi Listhaug tror mange opplever å bli presset hjem fordi de har pårørende.

VILLE PÅ SYKEHJEM: Da Reidun (81) amputerte beinet, kunne hun ikke lenger bo hjemme. Kommunen ville det annerledes. Reporter: Ane Muladal, Video Lars Eivind Bones. Vis mer

Denne helga fortalte Dagbladet om Reidun Naustvik (81) som følte kommunen presset på for å få henne hjem.

- På et tidspunkt var jeg redd hun bare skulle bli sendt hjem med drosje og satt igjen utenfor her. Jeg har jo lest om at sånne ting skjer, sa ektemannen Julian Naustvik til Dagbladet.

Eldreminister Sylvi Listhaug (Frp) tror flere eldre har kjent på presset om å flytte hjem. Spesielt om den eldre har pårørende.

- Da tror jeg at man noen ganger presser det litt lenger fordi man vet det er noen hjemme som kan hjelpe til. Det har ofte som resultat at den pårørende blir dønn sliten, og syk selv, sier hun.

Det var etter at Reidun måtte amputere beinet i februar i vår at hun skjønte at hun ikke lenger ville føle seg trygg hjemme.

For ekteparet Reidun og Julian var det tøft nok å innse at én av dem ikke lenger kunne bo hjemme, etter 61 år under samme tak. Det de ikke var forberedt på var kampen for å få sykehjemsplass.

Les historien om Reidun og Julian her.

- Det går en grense

Listhaug synes det i og for seg er positivt at man skal få bo hjemme - så lenge man kan og makter.

- Men det må gå en grense et sted. Den grensen tror jeg mange opplever at overtredes, og at de blir presset til å bo hjemme selv om de burde hatt en institusjonsplass, sier hun.

PRESSET HJEM: Sylvi Listhaug (Frp) tror det er lettere for kommunen å presse folk med pårørende til å bo hjemme. Foto: Lars Eivind Bones
PRESSET HJEM: Sylvi Listhaug (Frp) tror det er lettere for kommunen å presse folk med pårørende til å bo hjemme. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Ministeren mener vi hele tida må diskutere hvor terskelen for å få sykehjemsplass bør ligge.

- Når du kommer til et punkt der du trenger sykehjemsplass, så må du få det.

- 20 prosent av de 1500 som kommer til Ryen Helsehus i året søker om sykehjemsplass. Oslo har lagt ned over 400 sykehjemsplasser etter at de tok over i 2015. Jeg mener Oslo bør slutte og legge ned sykehjemsplasser og heller bygge nye, mener hun.

Helsehusene i Oslo kommune er tenkt som en «mellomstasjon» mellom sykehus og hjem, hvor eldre kan få opptrening. Alle som er innom skal i utgangspunktet ha korttidsopphold, og komme hjem igjen. Mange blir liggende i månedsvis eller søker seg videre til sykehjem. Noen dør til og med på helsehuset.

Listhaug oppfordrer Oslo til å gå gjennom organisering og driften av helsehusene for å se hva som kan gjøres bedre.

- Oslo kommune må gjøre en vurdering av hvilke andre tilbud som må gis for at helsehusene ikke skal måtte ta unna for alt som ellers mangler.

Viktig med mellomnivå

En del av dem som er innom helsehusene i Oslo er i en slags «mellomfase»: For friske til å komme på sykehjem, og for syke til å komme hjem. Listhaug er opptatt av det skal finnes botilbud for også denne gruppen.

Hun mener at døgnbemannede omsorgsboliger bidrar til å gi tryggheten mange trenger.

- Da aldershjemmene ble lagt ned forsvant et mellomnivå som jeg tror mange hadde godt av. Mange kommer til et punkt hvor de føler seg utrygge. Da synker livskvaliteten og folk blir mer ensomme fordi det er tungt å komme seg ut når man er skral.