Eldre-røyking gir dødsbrann

Så langt i år har 11 mennesker over 70 år mistet livet i branner her i landet. 9 av dødsbrannene skyldes røyking. Produkter som hindrer en tent sigarett å starte større brann finnes, men de eldre må selv betale for utstyret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Brannvern Forening er overbevist om at flere eldre vil dø i branner i årene som kommer. Det blir stadig flere eldre og mange flere av dem røyker.

Røykeforkle

I Marmorberget trygdebolig i Oslo bor Synnøve Kolstad (87) og Øivind Hjalsmo (83). Begge røyker og bruker et røykeforkle som er laget av ikke brennbart materiale. Hvis de mister sigaretten, noe som ofte skjer, fanges den opp i forkleet og slukner.

I leiligheten til Hjalsmo er det flere brannmerker på gulvet som vitner om sigaretter han har mistet. Kolstad har fått mange små hull i klærne sine fordi sigaretter har falt ut av hendene hennes.

Dyrt

- Forkleet er en trygghet for meg, men det er alt for dyrt. 700 kroner er mye penger for en minstepensjonist, sier Synnøve Kolstad.
Hun tror mange eldre lar være å kjøpe røykeforkleet fordi prisen er for stiv.

- Det samme inntrykket sitter vi med, sier direktør i Norsk Brannvern Forening, Jan Erik Thoresen.

Han hevder mange menneskeliv hadde vært spart dersom eldre hadde hatt råd til å kjøpe brannsikkerhetsutstyr som finnes på markedet i dag.

Frykter fremtiden

Politikerne har bestemt at flest mulig eldre skal flytte ut av institusjoner og inn i egne leiligheter i bo- og servicesentre. Derimot er det ingen som stiller noen krav til brannsikkerhet i disse leilighetene slik det er i institusjonene.

- Myndighetene organiserer eldre inn i dårligere sikkerhet når institusjonene bygges ned, sier Thoresen.

- Røykeforkle og andre brannsikkerhetsprodukter burde vært billigere for de med dårlig råd. Helst burde de vært gratis, sier Synnøve Kolstad, mens hun tenner en ny sigarett. Den har hun kjøpt i Sverige fordi prisen i Norge er blitt for høy.

RØYKER: Synnøve Kolstad fra Oslo mister ofte sigaretten sin, noe som kan forårsake brann. Nå har hun derimot kjøpt et røykeforkle som fanger opp sigaretten hun mister. - Forkle virker, men det er alt for dyrt, sier Kolstad, som vil at myndighetene betaler regningen.