Eldre sulter i hjel

En av fire gamle som legges inn på sykehus i Oslo, er underernært. Blant grovt underernærte dør 80 prosent i løpet av ett år. - De fleste bor alene hjemme, sier overlege Thomas Bøhmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge overlegen tar ingen ansvar for å bedre situasjonen.

- De sulter rett og slett i hjel, sier professor Thomas Bøhmer, professor og overlege ved Aker sykehus.

Sammen med kollega Morten Mowe har Bøhmer drevet systematiske undersøkelser på underernærte eldre de siste åtte åra, skriver Akers Avis/Groruddalen.

Flere årsaker

- Bare i Oslo legges det inn 400 grovt underernærte eldre hvert år. Dette er pasienter som har mistet 60 prosent av normal kroppsvekt. Av disse dør 80 prosent før ett år har gått. Tilsvarende studier blant eldre pasienter som har normal kroppsvekt, viser at bare 20 prosent dør i løpet av ett år, sier Bøhmer.

Årsakene til underernæring kan være flere. Lungesykdom, hjertesykdom, bruk av medikamenter, depresjon og isolasjon er de hyppigste årsakene.

- Vi vet at underernæring svekker immunforsvaret. Dette gjør dem mer utsatte for sykdom. Ingen ting tyder på at forholdene er annerledes andre steder i landet, sier Bøhmer.

- Må veies

- De fleste av disse eldre er personer som bor alene hjemme. De har liten sosial kontakt og har mistet lysten på mat. Et kort besøk av hjemmesykepleieren hjelper neppe på matlysten. Vi har gjentatte ganger etterlyst at de eldre veies regelmessig, slik at det blir mulig å føre tilsyn med helsetilstanden deres over tid.

- Personlig tror jeg også at dersom tilsynspersonen hadde tatt seg bedre tid sammen med den eldre, så ville en del av problemet være løst. I bunn og grunn er det snakk om ressurser og prioritering, sier Bøhmer.

Kjent lenge

Han har tatt problemstillingen opp med en rekke politikere - uten respons.

- Disse forskningsresultatene har vært kjent for politikere og helsemyndigheter lenge. Helt siden 1987 har vi foreslått tiltak mot underernæring, uten at det har skjedd noe. Flere ganger er det blitt lovet utbedringer, sist av daværende helse- og sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa for to år siden, men i praksis har det skjedd lite eller ingen ting, sier Bøhmer til Dagbladet.

SVAKE : - Vi vet at underernæring svekker immunforsvaret. Underernærte er derfor mer utsatte for sykdom, sier overlege Thomas Bøhmer. Han har forsket på underernærte eldre i åtte år.