Eldre tyskere sliter med krigstraumer

- Får panikk om de hører en brannbil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny undersøkelse viser at et høyt antall av tyskerne som opplevde andre verdenskrig sliter med posttraumatisk stress.

I andre land som USA, Canada, Australia og Mexico er forekomsten av posttraumatisk stress (PTSD) høyest hos de yngre delene av befolkningen.

Den tysk-sveitsiske undersøkelsen viser at dette ikke er tilfelle i Tyskland. Over 2,3 millioner tyskere lider av PTSD og de fleste av dem er mellom 60 og 95 år gamle.

- Forekomsten av PTSD var tre ganger høyere hos folk mellom 60 og 95 år enn hos de yngre aldersklassene, sier Andreas Märcker fra universitetet i Zürich som er en av mennene bak undersøkelsen.

Nesten alle eldre tyskere som led av PTSD hadde traumatiske minner fra andre verdenskrig.

- De fortalte at de får panikk om de hører en brannbil fordi det minner dem om bombingen da de var små, forteller Elmar Brähler fra Leipzig-universitet som også står bak undersøkelsen.

Mange eldre tyskere fortalte at de stadig gjenopplever traumatiske opplevelser fra krigen, som tap av søsken eller klassekamerater.

(NTB)

DRESDEN: Både Tysklands egen krigføring og de alliertes kraftige bombing av landet mot slutten av andre verdenskrig påførte den tyske sivilbefolkningen enorme lidelser. Frauenkirche (Vår Frues kirke) i Dresden ble gjenreist på 90-tallet, etter murens fall. Foto: EPA/STR
DRESDEN: Både Tysklands egen krigføring og de alliertes kraftige bombing av landet mot slutten av andre verdenskrig påførte den tyske sivilbefolkningen enorme lidelser. Frauenkirche (Vår Frues kirke) i Dresden ble gjenreist på 90-tallet, etter murens fall. Foto: EPA/STR Vis mer