Eldrebølge i sjefsstolene

Den unge, fremadstormende happy-go- lucky-generasjonen er ikke lenger den mest attraktive. Nå er det alder og erfaring som er «in» på arbeidsmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den ensidige fokuseringen på unge ledere er borte, sier Baard Storsveen. Han er headhunter for ISCO-group, Norges eldste headhunterbyrå.

Hans oppdragsgivere rynker ikke lenger på nesa av å ansette en 50-åring.

- Våre oppdragsgivere er på leting etter folk som har erfaring, som har møtt veggen og gjort feil, og lært av det, forteller han. I byråets leteprosesser har derfor disse elementene blitt viktigere. Storsveen mener alder generelt er blitt mindre viktig enn før.

- Det er kompetansen som gjelder. I noen bransjer vil derfor alder og erfaring være det avgjørende. For de mer moderne bransjene vil det være de unge som har mest å komme med, i hvert fall foreløpig, sier Storsveen.

Trenden med eldre ledere bekreftes av konkurrent Tor Lian, leder for Ernst & Youngs rekrutteringsavdeling.

- Alder og erfaring slår positivt ut. Livserfaring og bredde er viktig. Vi ansetter nå ledere på 55 år uten at det er noe problem, forteller han.

Effektive og lojale

Forskning fra Senter for Senior Planlegging og NOVA viser at de eldre lærer like fort som ungdommen. De bruker like kort tid til å omstille seg til nye situasjoner, og er mer effektive beslutningstakere. Dessuten har de bedre sosiale egenskaper. Skulle ikke det være overbevisende nok, kan de i tillegg slå i bordet med at de er ærlige og redelige i forhold til arbeidsgiveren.

De har noe som de unge lederne mangler - god gammeldags lojalitetsfølelse til bedriften.

- Det er en myte at eldre er tregere i oppfattelsen. Når en skal ta viktige beslutninger flyter de som er litt oppe i åra på erfaring. Lenge før de nyutdannede rekker å bla fram i lærebøkene, har de eldre allerede tatt avgjørelsen, sier forsker Per Erik Solem ved NOVA.

Han tror behovet for erfaring er hovedgrunnene til at de eldre nå er blitt mer populære på arbeidsmarkedet.

- Enhver bedrift må ha noen eldre i sin stab. Gjerne i lederskapet. Det er viktig at miljøet ikke blir for ensartet, sier Solem.

Holdningsendring

Resultatene av hans rapporter er entydig - de eldre er minst like dyktige arbeidstakere som de yngre. Det er bare holdningene ute i samfunnet det er noe galt med.

- Det virker som om folk endelig har begynt å forstå det. I jappetida på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet skulle alle lederne være under 40 år, sier daglig leder Åsmund Lunde i Senter for Senior Planlegging.

- Nå virker det som om det har skjedd en holdningsendring, sier Lunde. Han tror at utviklingen i Norge er et resultat av tilsvarende endringer i land vi liker å sammenlikne oss med.

- Vi ser at det amerikanske næringslivet i stadig større grad verdsetter eldre ledere. Det er en tydelig trend i vestlige land at eldre er i ferd med å bli mer verdsatt, sier Lunde.

Voksne ledere

Tore Planke grunnla i sin tid bedriften Tomra sammen med sin bror, og er i dag pensjonist med diverse prosjekter på gang. Han har også vært styremedlem i en rekke større og mindre bedrifter.

- Det har vært en periode der arbeidskapasitet er satt foran erfaring. Nå begynner man vel å se at det ikke var så lurt, og ønsker derfor de mer erfarne velkommen, mener Planke.

Hans erfaring er klar: Bedriftene med voksne ledere er de som lykkes.

- Det handler mye om å ha gått på en smell og reist seg igjen, mener han.

- De unge har mer energi og selvtillit, noe som er verdifullt i enkelte jobber, for eksempel som salgssjef. Men jeg ville aldri ansatt en ung en som sjef. En sjef må kunne analysere og ha autoritet blant sine ansatte. Det er det vanskelig å oppnå for en 30-åring.