Eldrebølge på Oslo Børs - pensjonen bekymrer neppe

De nærmeste årene kan det være duket for mange lederskifter i de største selskapene på Oslo Børs. Men de trenger ikke bekymre seg for pensjonen. I hvert fall ikke Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

BØRS: Eldrebølgen har nådd Oslo Børs. Bjørn Kjos (68) trenger imidlertid ikke bekymre seg for pensjonen. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
BØRS: Eldrebølgen har nådd Oslo Børs. Bjørn Kjos (68) trenger imidlertid ikke bekymre seg for pensjonen. Foto: Ivan Kverme / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Eldrebølgen har nådd Norges største selskaper og nå har jakten startet for å finne deres arvtagere.

Den eldste blant sjefene på OBX-listen på Oslo Børs er Bjørn Kjos (68) i Norwegian. Han uttalte til Finansavisen tidligere denne uken at han ikke måtte være i Norwegian.

- Da jeg startet i Norwegian, sa jeg at jeg skulle bli i seks måneder. Så ble det ytterligere seks, og siden har jeg sluttet å si det. Men det er en tid for alt, sa adm. dir. Bjørn Kjos, Norwegian, til avisen.

Selv håper han på en intern etterfølger som Norwegian-sjef, men understreker at det er det opp til styret å bestemme.

Norwegian opplyser ikke om en pensjonsalder i sine årsregnskap, men det kommer frem av notene at ledelsen inngår i den kollektive pensjonsplanen for inntekter opp til 12 G (grunnbeløp).

Nærmer seg pensjonsalder I Telenor blir Jon Fredrik Baksaas bedt om å sitte ett år ekstra, mens Yara står uten en ny sjef etter at Svein Richard Brandtzæg snudde i døren forrige uke for å bli i Norsk Hydro.

En oversikt Finansavisen har laget viser at det er ytterligere åtte selskaper hvor enten sjefens alder, antall år i stillingen eller kursutviklingen tilsier et bytte på kort eller mellomlang sikt.

Richard D. Fain har ledet Royal Caribbean Cruises siden 1988, men heller ikke cruiserederiet har satt en øvre «aldersgrense» for konsernsjefen — som i dag er 66 år.

«Alder er ingen hindring», heter det gjerne. Men skal man tro avtroppende Ekornes-sjef Nils-Fredrik Drabløs er det ikke bare, bare å lede et selskap når man nærmer seg 70 år.

- Jeg har vært her alt for lenge, sa han i et intervju med Finansavisen i våres.

Han var konsernsjef i 13 år før han måtte trå til på nytt i 2012. Senere uttalte han til DN at han blir 70 år i år, og at det galskap av ham å ha denne stillingen.

For ordens skyld — Drabløs blir snart erstattet av Olav Holst-Dyrnes fra Havfisk.

Millionpensjoner I august kunne Helge Lund feire 10 år som Statoil-sjef, og ennå er det 10 år igjen før han formelt kan gå av med pensjon. Da vil siviløkonomen få 66 prosent av «pensjonsgivende inntekt» - forpliktelser som ifølge oljeselskapets egne beregninger har en nåverdi på 38 millioner kroner.

Vis mer

Baksaas, som fyller 60 år 21. november, har opparbeidet seg pensjonsrettigheter på 53 millioner kroner gitt normal levealder.

Også Rune Bjerke kan se frem til pensjonstilværelsen ved passerte 60. Han ble født for 54 år siden, og har vært DNB-sjef i syv av disse.

En som ikke trenger å bekymre seg pensjonen er Bjørn Kjos. Han har aksjer i Norwegian til en verdi av 1,8 milliarder kroner. Og selv om han av en eller annen grunn skulle begynne å selge aksjer for 1 million kroner i uke kan han holde på i over 34 år.

Svake tegn Basert på kursutviklingen er det særlig tre selskaper som fra utsiden ser modne ut for et lederskifte. Fred Olsen Energy-kursen har falt med Ivar Brandvold (58) som sjef de siste fem årene og Jon Erik Reinhardsen (57) i PGS har heller ikke levert positiv avkastning.

De siste fem årene er Hydro-aksjen omtrent på stedet hvil, men Svein Richard Brandtzæg (57) var åpenbart sterkt ønsket tilbake av styret da han valgte å gå fra avtalen med Yara i forrige uke.

Subsea 7 ledes av 60-åringen Jean Cahuzac, men avkastningen siden 2009 er bare 24 prosent. I samme periode har hovedindeksen ved Oslo Børs løftet seg 88 prosent.

Flere nyheter Styretopp slakter Trond Giske
Han er Europas beste 16-åring
Søksmål - en risikosport

ØKONOMI: Administrerende direktør Nils Fredrik Drabløs (70) i Ekornes ASA pensjonerer seg nå. Arvtageren ble funnet i Havfisk. Foto: Morten Holm / SCANPIX
ØKONOMI: Administrerende direktør Nils Fredrik Drabløs (70) i Ekornes ASA pensjonerer seg nå. Arvtageren ble funnet i Havfisk. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer