Kvinner er under større press når foreldre blir pleietrengende:

Eldreomsorgen - den nye kvinnefella

Koner og døtre av pleietrengende eldre får mindre hjelp fra det offentlige enn ektemenn og sønner, viser undersøkelser.

DØTRENE STILLER OPP: Bare halvparten av pårørende til eldre er i full jobb, viste en undersøkelse gjennomført av Pårørendealliansen. Foto: Shutterstock.
DØTRENE STILLER OPP: Bare halvparten av pårørende til eldre er i full jobb, viste en undersøkelse gjennomført av Pårørendealliansen. Foto: Shutterstock. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er den nye kvinnefella, sier Anita Vatland, daglig leder i paraplyorganisasjonen Pårørendealliansen.

Det er politisk bestemt at institusjonsomsorgen skal bygges ned og at de eldre skal bo hjemme lengst mulig. Det er økonomisk lønnsomt for samfunnet, og det er - ifølge politikerne - det vi vil selv.

I «Leve hele livet», regjeringens eldrereform, står det blant annet: «I egen bolig er det lettere å tilpasse helse- og omsorgstilbudet etter den enkeltes behov, og det er lettere å mobilisere familie, venner og det sosiale nettverket.»

- Det er vel og bra med hjemmebasert omsorg, hadde det ikke vært for at vi lever i ei tid hvor familiene ikke er hjemme for å gi den omsorgen de kunne før, fortsetter Vatland.

I forbindelse med serien om eldreomsorg har Dagbladet fått flere tilbakemeldinger fra menn som forteller om store utfordringer som omsorgsgivere for eldre foreldre. Vatlands erfaring og opplevelse er likevel at det først og fremst er kvinnene som tar på seg ansvaret for å pleie sine gamle:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer