Eldreomsorgen er milliard- butikk

Privat eldreomsorg i Norge er blitt en milliardbutikk. Det har svenske selskaper lagt merke til. Når norske kommuner nå skal legge ut omsorgstjenestene sine på anbud, vil svenskene være tungt med i kampen om omsorgskronene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pleie- og omsorgsmarkedet beregnes til 30 milliarder kroner, og eldrebølgen vil føre til en vekst på om lag fem milliarder de nærmeste årene.

Gjennom oppkjøpet av Vennersborg AS har Svenske Bure AB tatt grep på det norske omsorgsmarkedet. Bure AB, som fra før eier 50 prosent av helsekonsernet Volvat og laboratoriefirmaet Norlab, omsetter helsetjenester for 2,2 milliarder i hjemlandet. Forventet omsetning i Norge i år: 300 millioner.

Vanlig i Sverige

- Private helse- og omsorgstjenester har de ti siste årene vært vanlig i Sverige. Derfor er det naturlig for selskapene fra Sverige å rette blikket mot Norge, sier divisjonsdirektør i Partena Norge AS, Grete Nossum.

Partena Care er blant de største private aktørene i Norge, og har hatt ansvaret for driften av Melløsparken sykehjem i Moss det siste året. Institusjonen er foreløpig den eneste som har lagt driften ut på anbud. Partena er med i budrunden om driften av det nye pasienthotellet ved Ullevål sykehus.

- Lønnsomt

I Asker er Risenga bo- og omsorgssenter blitt drevet av ISS Omsorg siden juli i fjor, etter direkte forhandlinger med kommunen.

- De fleste kommuner innser at en blanding av egne og eksterne tjenester er lønnsomt, sier utviklingsdirektør Jan Bjørneboe i ISS Omsorg.

Kvalitet

ISS Omsorg omsetter for 35 millioner i Norge, har 100 ansatte og ansvaret for 90 beboere på Risenga bo- og omsorgssenter i Asker.

Delvis svenskeide Medhjem Norge AS etablerte seg i Norge 1. juni, og er sammen med det svenske selskapet Curatus Senior siste skudd på stammen av svenske omsorgsselskaper i Norge.

- Vi ser at potensialet er stort. Vi jobber nå mot kommuner som har signalisert at de skal konkurranseutsette tjenester, sier prosjektleder hos Medihjem Norge, Marit Heiberg.

Omsorg på anbud

Det foreligger konkrete kommunestyrevedtak om å legge omsorgstjenester ut på anbud i et titalls norske kommuner, blant annet i Oslo, Trondheim, Bergen, Kristiansand og Haugesund.

Mange frykter at kvaliteten på tjenestene ved sykehjem, omsorgsboliger, hjembaserte tjenester, rusomsorg, psykisk omsorg og fysioterapi vil bli dårligere i klørne på profitthungrige private selskaper.
- Erfaringene fra Sverige viser noe annet. Der ble fokus satt på kvaliteten først da tjenestene ble konkurranseutsatt, sier Jan Bjørneboe.

Bergen kommune vurderer å legge driften av det nye Skjoldveien sykehjem ut på anbud når det står ferdig i mai neste år. Kommunen ønsker på den måten å få vurdert om egen drift er effektiv nok.

Sparer ikke penger

- Vi tvinges til å spesifisere våre egne tjenester ved å legge et sykehjem ut på anbud, og kan således kvalitetssikre våre egne omsorgstjenester bedre. Vi ønsker å lære av markedsmekanismene, men har ikke forhåpninger om betydelige besparelser, sier kommunaldirektør Finn Strand.

Bergen har i flere år kjøpt omsorgsplasser ved Hatlestad eldresenter og Solhaug pleie- og eldresenter, som begge drives kommersielt.

- Vi har gode erfaringer med denne ordningen, men den har ikke vært noen drivkraft for tanker om videre privatisering, sier Finn Strand.