Eldreopprør førte frem

NEDRE EIKER (Dagbladet): For noen måneder siden ble pensjonistene i Nedre Eiker truet med utkastelse. I går kunne de endelig å slippe jubelen løs. - Seieren er vår, jublet Gudrun (86) som fikk redusert husleia med rundt 1500 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som David mot Goliat har 88 beboere i Nedre Eiker kommune kjempet for nedsatt husleie i omsorgsboligene til Nedre Eiker boligstiftelse. I går kom gladmeldingen som fikk alle til å smile. En dom fra Eiker, Modum og Sigdal Herredsrett slår fast at samtlige beboere får nedsatt husleia med opptil 1500 kroner i måneden. Ikke rart at det var fest hos Marit Berg i Gamle Riksvei 155 på Solbergmoen.

- Endelig kan vi slippe jubelen løs. Det har vært helt forferdelig. I fjor fikk vi julebrev med beskjed om at leien skulle fordobles. Flere av oss fikk problemer med søvnen, sier Berg.

Mange pensjonister

Hun tok initiativ til opprøret mot driftsselskapet som leier ut boligene. Til sammen stilte 88 personer seg bak kravet om redusert husleie, mange av dem var pensjonister på over 80 år.

- Dette viser at det nytter dersom en løfter i flokk. Samholdet som har kjennetegnet denne gruppen har vært enestående, sier beboernes advokat, Geir Olsen til Dagbladet.

Han var en populær gjest da han i går stakk innom kaffeselskapet på Nedre Eiker.

- Nå blir det julebord, og da skal vi jammen meg feire, sier Klara Krogh (76).

- Ja, dette var morsomt, sier Gudrun Fuglerud (86).

Alle beboerne får nå tilbakebetalt husleie for den perioden de har betalt for mye.

Viktig avgjørelse

Det var en ny lovbestemmelse som felte driftsselskapet. Den samme lovbestemmelsen - som forhindrer utleiere å sette opp leien med over 25 prosent i året - kan gjøre fremtida lysere for leietagere over hele landet. Advokat Olsen ser i hvert fall på dette som en viktig prinsippsak.

- Jeg tror at flere vil komme til å gå til sak etter lovendringen. Se bare hvordan dette forandrer hverdagen til disse menneskene. For bare noen måneder siden ble de truet med utkastelse, sier Olsen.

Det er uklart om Nedre Eiker boligstiftelse anker dommen.

GLAD GUDRUN: Gudrun Fuglerud (86) og resten av de eldre beboerne kastet seg rundt halsen på sin advokat Geir Olsen da de vant slaget om nedsatt husleie.