Eldreopprøret

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROMA (Dagbladet): Jeg ser dem hver dag når jeg blir sittende for lenge på frokostkafeen: Når morgenrushet har gitt seg, kommer eldgamle romere fram fra leilighetene i nabolaget for å finne et bord i skyggen. Noen har stokk, noen har gåstol – og alle følges av en hjemmehjelp. En gammel krok med skjorta kneppet helt opp til adamseplet, hvit skyggelue og bomullsdress, vagles på plass av sin filippinske hjelper. «Hvordan går det?», skriker en eldre dame fra nabobordet, mens hennes østeuropeiske assistent heller i et glass med ferskenjuice. «Jo, det går bedre enn det gjør for mange andre», piper mannen med skyggelua tilbake.

Bra svart, synes jeg. Men nå kan han være i trøbbel, takket være den italienske regjeringens nye «sikkerhetspakke», som ble vedtatt i slutten av forrige uke. Pakken er regjeringspartiet Lega Nords stolthet, og den mest markante endringen som gjennomføres er at det blir straffbart å være irregulær innvandrer i Italia. Forbrytelsen skal koste mellom femti og hundre tusen kroner. I tillegg skal den som leier ut leilighet til noen som ikke har papirene i orden, straffes med fengsel i opptil tre år. Lega Nord har kjørt hardt på at de nå skal få kastet ut alle voldtektsmenn og kriminelle som de mener herjer landet. Men dagen etter vedtaket fikk mange italienere panikk: Hva med hjemmehjelpen?

1,1 millioner mennesker jobber som assistenter i private hjem i Italia. Halvparten er uten arbeids- og oppholdstillatelse i landet, og kan bøtelegges og kastes ut av landet når som helst, i henhold til den nye loven. De fleste av de utenlandske hjemmehjelpene bor hos de familiene de jobber for. De utgjør en helt avgjørende del av omsorgen for eldre i Italia – og de passer på landets barn. Det er en ordning full av dilemmaer, ikke minst fordi lønna er dårlig, og mange av dem som jobber for italienske familier er borte fra sine egne i hjemlandet i mange år av gangen. Men kritikerne av den nye loven mener en mer hensiktsmessig lovendring ville vært å sørge for bedre rettigheter og ordnede forhold for dem som jobber i landet, i stedet for å skremme med straffer.

Innenriksminister Roberto Maroni, en av Lega Nords viktigste politikere, forsøkte i helga å berolige folk ved å si at loven ikke gjelder de som allerede er i et arbeidsforhold i landet, men den påstanden ble tilbakevist av jurister, som måtte forklare ministeren at loven han har fått gjennom gjelder både hjemmehjelper, fotballspillere og murere – ikke bare de som passer skremmebildet partiet hans har manet fram de siste åra. Som en kommentator i sentrum/venstre-avisa La Repubblica skriver: «Maroni har nok oversett at selv rasistiske lover må henge på greip, både politisk og juridisk».

En del framstående geistlige har varslet sivil ulydighet, og vil tilby kirkeasyl til folk som står i fare for å bli kastet ut. Men Lega Nords talsmenn fnyser av dem. Partiets ubestridte leder Umberto Bossi mener kirken bør være stille så lenge den selv fører en streng innvandringspolitikk: Det er nemlig ikke så lett å bosette seg i Vatikanstaten heller.