Eldstemann og Super-Mario har fått kronisk lungesykdom

Men helsa til de 33 gruveheltene er over all forventing dagen derpå. Nå venter hverdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I løpet av de 22 timene det tok å løfte opp de 33 gruvearbeiderne fra 700 meters dyp, dukket det opp 33 nye historier.

Da 33. mann og skiftleder Luis Urzua (54) ble fraktet til frihet, eksploderte de flere tusen pårørende, tilreisende, journalistene og redningsarbeiderne ut i en vill jubel som overgikk alle de 32 andre jubelscenene tidligere på dagen.

Kan skrives ut i dag Etter hvert som de ble hentet ut av redningskapselen og etter at de fikk møte sine kjære og chiles president, ble samtlige lagt ned på en båre og fraktet til et feltsykehus like i nærheten. Etter en kort sjekk ble de fraktet videre til et regionalsykehus der de etter planen må være i to døgn, ifølge rapporter fra i går.

BBC melder nå at sykehusoppholdet kan bli kortere enn forventet og flere kan skrives ut allerede i dag. Lyset på sykehuset er dempet slik at arbeiderne skal bli vant til det sterke lyset.

Noen få helserapporter har så langt kommet ut om arbeiderne som levde i 30 grader og totalt mørke i 69 dager.

Tann- og øyeproblemer BBC melder at noen av arbeiderne har alvorlige tanninfeksjoner. Andre har pådratt seg øyeproblemer etter å ha levd i sot og mørke. Den eldste gruvearbeideren Mario Gomez (63) rapporters å ha lungebetennelse, men tilstanden hans skal ikke være alvorlig.

Han har også pådratt seg silikose — kronisk lungesykdom. Den skyldes som regel innånding av kvartsholdig støv gjennom lengre tid og er ikke uvanlig hos gruvearbeidere. Den samme sykdommen er påvist hos Mario Sepulveda, andremannen opp av gruva som jublet hemningsløst da han var tilbake på overflaten.

Helseminister Jaime Manalich understreker at alle virker til å være i langt bedre form enn forventet. Han minner om at ingen har overlevd, fanget i en gruve i så lang tid tidligere. Gruvearbeiderne i Chile fikk første kontakt med omverdenen 17 dager etter ulykka. Etter det ble de forsynt med vann, mat, medisiner, underholdning, klær og til og med tobakk.

70 dagers skift over I natt kom Luis Urzua (54) - eller «Don Lucho» - som sistemann opp til overflata.

Klokka 02.57. Der ventet champagne og skryt fra presidenten som hyllet arbeiderne og nasjonens innsats under redningsarbeidet.

- Du var den siste ut, som en god kaptein. Vi er stolte av deg, tusen takk, sa president Sebastian Pinera.

KRONISK LUNGESYKDOM: Eldstemann Mario Gomez (63). Foto: Scanpix
KRONISK LUNGESYKDOM: Eldstemann Mario Gomez (63). Foto: Scanpix Vis mer

- Et skift på 70 dager er over, sa han.

- Vil få det tøft Nå spår psykologer at de 33 mennene vil få problemer etter at mediestormen har lagt seg og livene blir normale igjen.

- Dette er tøffe men som har kommet seg gjennom traumene med å være fanget under jorda. Men hva som vil skje fremover med disse mennene, er de ikke trent opp til, sier psykolog Philip Hodson til britiske Telegraph.

Han tror det vil komme mange fristelser framover.

- De vil blir tilbudt penger og bli fortalt at de er helter. Det vil bli vanskelig å motstå dette. En stund vil de være kjendiser. Og ser man bare på hva slags trøbbel vanlige kjendiser skaper for seg selv, til og med de som kommer fra showbiz-familier, kan man tenke seg hva slags problemer disse arbeiderne har i vente, sier han videre.

KRONISK LUNGESYKDOM: Mario Sepulveda. Foto: Scanpix
KRONISK LUNGESYKDOM: Mario Sepulveda. Foto: Scanpix Vis mer