KRITIKK: Elefanten Yani døde denne uka i en av Indonesias mange dyrehager. I etterkant har dyrehagen i Bandung fått krass kritikk for sitt dyrehold. Foto: Timur Matahari / AFP / NTB Scanpix
KRITIKK: Elefanten Yani døde denne uka i en av Indonesias mange dyrehager. I etterkant har dyrehagen i Bandung fått krass kritikk for sitt dyrehold. Foto: Timur Matahari / AFP / NTB ScanpixVis mer

Elefanten Yani døde fastlenket i en «dødsdyrehage» mens tårene strømmet

Dyrehagen kritiseres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dyrevelferd havner stadig høyere på dagsordenen her hjemme, men andre steder i verden er det fortsatt mange dyr som lever under kritikkverdige forhold i fangenskap.

En av dem var den 34 år gamle elefanten Yani som levde hele sitt liv i en dyrehage i den indonesiske storbyen Bandung.

Hun døde onsdag etter å ha blitt syk kort tid i forveien, og på bildene kan man se hvordan tårene strømmet fra elefantens øye mens hun lå på dødsleiet.

Manglet vetrinær Dyrehagen hevdet først at de hadde gjort alt de kunne for å redde Yani, men Merdaka.com skriver at de nå får krass kritikk for at de ikke har ansatt en vetrinær.

- Å ha en vetrinær i dyrehagen er obligatorisk. De har ikke hatt noen på et år, sier Sylvana Ratna. Hun er leder for BKSDA, en organisasjon som kjemper for bevaringen av natur i provinsen Vest-Java der Bandung er hovedstad.

Det er nå satt i gang en etterforskning for å finne ut om dyrehagen, som av britiske Daily Mail omtales som en av landets «dødsdyrehager» har fulgt lovverket.

- Toppen av isfjellet Ordføreren i Badung, Ridwan Kamil, besøkte elefanten mens like før hun døde, og la ut bilder av dette på sin Instagram-profil. Han mener at dyrehagene må være sitt ansvar bevisst.

- Dersom de ikke har budsjett til å drive dyrehagen skikkelig, burde de søkt om hjelp, sier han.

Dyreaktivist Femke den Haas, fra gruppa Jakarta Animal Aid Network, kritiserer lovverket for å være for slapt når det kommer til hvordan dyrehagene skal drives.

- Yani er bare toppen av isfjellet. Det er mange dyr som dør i indonesiske dyrehager under liknende forhold, sier hun.

Yani var av rasen sumatra-elefant, en underrase av den asiatiske elefanten. De er regnet som utrydningstruede, og det er anslått at et sted mellom 2400 og 2800 individer lever utenfor fangenskap.