Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Elefantkrypskytingen har gått helt av skaftet. Dette overgår alle tidligere rekorder

Skyr ingen midler i jakten på «det hvite gullet».

 TRUFFET:  Dette bildet er tatt 3. desember. Her har en skarpskytter nettopp truffet en elefant med en bedøvelsespil. Dette er et samarbeid mellom kenyanske myndigheter og International Fund for Animal Welfare (IFAW), hvor formålet er å sette GPS på elefantene for å kartlegge hvor elefantene eventuelt blir skutt. Foto: AP.
TRUFFET: Dette bildet er tatt 3. desember. Her har en skarpskytter nettopp truffet en elefant med en bedøvelsespil. Dette er et samarbeid mellom kenyanske myndigheter og International Fund for Animal Welfare (IFAW), hvor formålet er å sette GPS på elefantene for å kartlegge hvor elefantene eventuelt blir skutt. Foto: AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er anslatt at så mange som 12 000 afrikanske elefanter drepes av snikskyttere hvert eneste år - nå skriver den britiske avisa The Independent at problemet ser ut til å være verre enn noen gang tidligere.

- De siste fem, seks årene har elefantkrypskytingen gått helt av skaftet. Jeg tror langt flere enn 30 000 elefanter vil bli drept i år, noe som overgår alle tidligere rekorder, sier administrerende direktør i Environmental Investigation Agency, Mary Rice, til The Independent.

Elefantkriminaliteten er drevet fram av land som Thailand og Kina, hvor vestlige turister i stor grad kjøper elefantenes støttenner, ifølge World Wide Fund for Nature (WWF).

Der er de svært ettertraktet som statussymboler, påstått vidundermiddel og ingredienser i tradisjonell medisin. Denne bransjen skal være verdt åtte til ti milliarder dollar i året.

Hvem har skylda? Men hvem har egentlig skylda for at denne illegale aktiviteten blomstrer? Rice mener det er CITES (Convention on International Trade of Endangered Species) som har skylda.

- Det er mye snakk, men ingen handling. Ordningen som er i dag fungerer rett og slett ikke, sier Rice.

Den administrerende direktøren peker da spesielt på at CITES har mulighet til å sette ned et strengt lovverk, men at organisasjonen ikke har gjort det til nå.

- Den eneste løsningen er at elfenbensalg og elfenbenhandel gjøres helt ulovlig ved et strengt lovverk, sier Rice.

Drepes med cyanid I sommer ble det oppdaget at krypskytterne i Hwange nasjonalpark i Zimbabwe benyttet seg av en ny taktikk for å drepe elefanter.

Elefanter blir cyanidforgiftet når de drikker av vannhullene i nasjonalparken, som også er et yndet turistmål. Krypskytterne forgifter drikkevannet til elefantene, som etter kort tid dør av det giftige stoffet.

Krypskytterne har dermed en enkel jobb med å forsyne seg med det verdifulle elfenbenet, mens den giftige elefantskrotten blir liggende igjen til ådseletere - som også blir rammet av cyaniden.

Myndighetene i Zimbawbe har tidligere opplyst at omlag 90 elefanter er drept på denne måten, men den engelske avisa Telegraphs Afrika-korrespondent melder at lokale jegere, som holder seg innenfor loven, har et helt annet tall.

Hele 300 elefanter skal være cyanidforgiftet. Dette er det mest alvorlige angrepet på elefanter i det sørlige Afrika på 25 år.

Det antas å være mellom 420 000 til 600 000 elefanter igjen i verden, men siden 2011 har over 50 000 blitt drept, viser tall lagt fram i april i år.

Også krypskytting av neshorn er et økende problem som er i ferd med å drive en art mot utryddelse. Dagbladet avslørte i våres hvordan irske familier, som i Norge har tjent stort på svart asfalt- og steinlegging, er svært delaktige i den lukrative handelen.

 CYANIDFORGIFTET:  Cyanid som i utgangspunktet ble brukt i gullgraving spres nå i drikkevannet i nasjonalparken Hwange. Denne gangen i jakten på det hvite gullet. Foto: AP
CYANIDFORGIFTET: Cyanid som i utgangspunktet ble brukt i gullgraving spres nå i drikkevannet i nasjonalparken Hwange. Denne gangen i jakten på det hvite gullet. Foto: AP Vis mer