Elektrisk feil trolig brannårsaken

Etterforskningen viser at brannen startet i stua.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOVDEN/OSLO (Dagbladet): Politiet har kommet til at brannen startet i stua, og at feil med det elektriske anlegget eller apparater trolig er brannårsaken. 

- Etterforskningen viser at brannen startet i stua. Vi undersøker elektriske installasjoner videre, sier lensmann Knut Nomeland i Valle og Bykle til NTB.

Han regner ikke med at noen endelig konklusjon kan foreligge før i slutten av uka.

Han bekrefter at de tekniske etterforskerne har tatt med seg elektriske apparater for å undersøke dem nærmere. Dessuten vil det faste elektriske opplegget bli gjennomgått grundigere. 

-  Det er flere gjenstander som teknikerne har tatt med seg, men jeg vil ikke gå ut med hva det er, sier lensmannen. De tekniske undersøkelsene av apparatene foregår i Kristiansand.

Et viktig spørsmål er hvorfor ikke de tre danske tenåringsjentene ble vekket av brannvarsleren i hytta. Etterforskerne vil se på hvor mange brannvarslere det var og om de har virket.

Fløy hjem til Danmark

Ungdomsskoleelevene fra Fyn i Danmark fikk bare en skidag på vintersportsstedet Hovden før ulykka rammet dem. tirsdag ble de sørgende elevene tatt hånd om på Hovden høyfjellshotell, før de dro i buss til Kjevik der to charterfly ved 22-tida fløy dem til København. På hotellet og i den lille hyttegrenda vaiet flaggene på halv stang.

TOTALT UTBRENT: Brannen var nærmest eksplosiv. Foto: Bjørn Langsem
TOTALT UTBRENT: Brannen var nærmest eksplosiv. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Noen få meter unna lå den utbrente hytta, der de tre klassevenninnene Rikke Bjerre Larsen (16), Signe Bøjden Mikkelsen (15) og Rikke Barret Poulsen (17) brant inne natt til i går.

Faren til den yngste jenta, Signe, var i Norge på sjåførjobb da han fikk den triste nyheten. Tirsdag kveld kom han, jentas mor og fire søsken og besteforeldre til Hovden høyfjellshotell.

Prøvde å redde

Klokka 02.06 gikk alarmen om at ei hytte sto i brann ved Hovden høyfjellsenter. Elleve minutter seinere var brannmannskaper der. Da hadde flere elever og lærere våknet og kommet til den brennende hytta. De forsøkte å knuse vinduet inn til soverommet, for å redde ut de tre som fortsatt var inne.

Den ene av de tre omkomne falt om og ble liggende i gangen mens hun forsøkte å flykte ut av den brennende hytta. Hun maktet nesten å berge seg ut, men måtte gi tapt.

Brannvesenets røykdykkerne fant de to andre jentene inne på soverommet. Brannen har herjet voldsomt i taket i stua og gangen inn til soverommet.

Bragt til sykehus

Seks andre jenter som bodde i hytta, berget livet ved å kaste seg ut av et vindu. To av jenter som berget seg ut, lå i går til behandling på sykehuset i Kristiansand.

-  De har det forferdelig vondt nå, sier prostidiakon i Setesdal, Per Emanuelsen.

Han var en av de første til å bistå elevene som del av kriseteamet. -  Det er en tett sammensveiset gjeng som tar godt vare på hverandre, sier Emanuelsen.

Tirsdag ettermiddag sendte Europæiske reiseforsikring i Danmark et kriseteam til Hovden.

-  Vi har sendt en krisepsykiater, en psykolog, to psykiatriske sykepleiere og to fra selskapet med erfaring med folk i krise. De konsentrerer seg om dem som var tettest på det som skjedde, sier underdirektør Jakob S. Bender i Europeiske Reiseforsikring i Danmark

Kriminalteknikere saumfarte i går den utbrente hytta for å fastslå hva som var årsak til brannen.

Det ble spekulert i om brannårsaken kunne være at vått tøy hengt til tørking var for nær en panelovn, eller om det kunne dreie seg om et brennende lys.

Et tett fellesskap

Elevene fra Vejstrup ungdomsskole reiste hjemmefra lørdag til leirskole i Norge. Tirsdag var flagget firt på halv stang i skolegården på Vejstrup ungdomsskole. Det lille stedet var i sjokk. Skolen ligger i den lille byen Vejstrup mellom Svendborg og Nyborg på Fyn, og er en internatskole som legger vekt på sport, sang, dans og fellesskap.

-  Elevene er dypt berørt av katastrofen, sier forstander Esben Svendsen ved skolen i Vejstrup til Fyen Stifstidende.

Oppholdet i Setesdal skulle være en mulighet til å lære og å øve seg i å gå på ski for de 194 elevene og 19 lærerne.

Hele bygda sørger

Hovden Høyfjellsenter rommer 34 hytter med opptil ni senger i hver. Den utbrente hytta ligger i utkanten i hytteparken.

Ordfører Kay Jeiskelid sier at tragedien rammet hele bygda.

-  Det er en tragisk hendelse, først og fremst for de pårørende og elevene, men lokalt er det også en veldig trist dag, sier Jeiskelid.

Lederen for forebyggende avdeling i Setesdal brannvesen, Egil Kvitne, bekrefter at ingen har tilsynsmyndighet for bransjen som leier ut hytter.

-  Det finnes ingen lovpålagte krav om kontroll av hytter, sier Kvitne.

Dagen før brannen henvendte Kvitne seg til Norsk Brannvernforening og etterlyste bedre ettersyn av sikkerheten i norske hytter.

-  I mailen skrev jeg at vi bør begynne å se nærmere på regelverket og eiers ansvar for å utstyre hyttene på en forsvarlig måte, i tillegg til brannkravene i plan- og bygningsloven, sier Kvitne.