Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elektromagnetisk stråling påvirker kroppen

Elektromagnetisk stråling fra både kraftlinjer, datamaskiner, varmekabler og fjernsyn påvirker kroppen vår, viser en undersøkelse fra Odda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen er gjort blant 35 menn i alderen 25-49 år.

Dette er stikk i strid med norske helsemyndigheters påstand om at slik stråling ikke påvirker menneskekroppen.

- Undersøkelsen viser helt klart at elektromagnetiske felt påvirker kroppen målbart. Vi vet ennå ikke hva dette betyr helsemessig, men forsøk vi nå er i gang med tyder på at stråling er en mulig årsak til en rekke forskjellige sykdommer, sier lege Finn Schmidt i Odda til NTB.

Sammen med cand. scient Tone Mannsåker og professor Reidar Løvlie ved Universitetet i Bergen, vil han i løpet av våren publisere nye forskningsresultater om de helsemessige følgene.

Mer kreatinin

Alle de 35 mennene som deltok i forsøket våren 1996, skilte ut mer kreatinin etter å ha blitt utsatt for elektromagnetiske str åling, viser undersøkelsen, som er offentligjort i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Kreatinin er et stoff som dannes i leveren og er en av de viktigste energireservene i skjelettmuskulaturen. Hvis muskelcellene ikke får energi, slutter de å virke.

Mange har hevdet at de har pådratt seg muskel- og skjelettplager etter slik stråling, blant annet fra kraftlinjer. Norske og internasjonale helsemyndigheter har avvist dette og sagt at kraftlinjer ikke representerer noen helsefare.

Vet ikke

Foreløpig foreligger det ingen sikre forskningsresultater som slår fast at elektromagnetisk stråling fører til helseplager.

- Det vi derimot vet er at de magnetiske feltene uansett stryke, går rett gjennom kroppen, og at kroppen reagerer på denne påvirkningen, sier Schmidt.

Han viser til at de elektriske feltene kan stoppes av for eksempel klær og papir, mens de magnetiske felt kun stoppes av myntmetall eller en spesiell type aluminiumsplater som er veldig vanskelig å få tak i.

Liten vilje

Fra offentlige myndigheters side har det vært liten vilje til å undersøke effekten av elektromagnetisk stråling.

Helsetilsynet foreslo i fjor tiltak for å få mer kunnskap om virkningen av elektriske og magnetiske felt. De ba Sosial- og helsedepartementet om midler for organisering av en faggruppe for el-overfølsomhet lagt til Bivirkningsgruppen i Bergen, alternativt midler til en egen medarbeider i Helsetilsynet.

- Etter vårt siste brev av 23. desember har intet skjedd. Departementet har sagt at dette er et område som bør sjekkes, men vist liten vilje til å følge dette opp, sier fagsjef Ragnar Solbraa-Bay i Helsetilsynet til NTB.

Han understreker at det er samfunnsmessig svært viktig å få satt i gang en systematisk innhenting av opplysninger.

- Diffuse lidelser som mange hevder skyldes elektromagnetisk stråling, utgjør et betydelig samfunnsproblem som det er viktig å få klarlagt, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media