Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Elektron»-kaptein tiltalt for frihetsberøvelse

Stakk av fra Kystvakten med norske inspektører om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den russiske statsadvokaten har tatt ut tiltale mot kapteine Valerij Jarantsev på den russiske tråleren «Elektron», melder NRK.

Fornøyd med tiltale

Det er førstestatsadvokat Lars Fause i Troms og Finnmark som i kveld bekrefter utviklingen i Norges mest omtalte tyvfiske-sak. Den norske påtalemyndigheten uttaler at han er svært fornøyd med at kollegene i Russland drar kapteinen for retten.

Jarantsev ble siktet for forholdene i fjor, men det har vært knyttet spenning til om det faktisk ville bli tatt ut tiltale.

Nå må kapteinen svare for frihetsberøvelse av to norske kystvaktinspektører, samt for å ha montert et såkalt tyvnett i trålposen og i sorteringsristen til fiskefartøyet, ifølge NRK.

Berøvet frihet i fire døgn

Det var i midten av oktober i fjor at «Elektron» ble tatt i arrest av kystvaktskipet «Tromsø». Tråleren fulgte først ordre om å dra mot Norge, men la plutselig om kursen og satte av gårde mot russisk farvann - med de norske inspektørene Henning Thune (39) og Richard Storås (19) om bord. De to var på båten i nesten fem dramatiske døgn.

- De norske statsborgerne Thune og Storås er ofre i en kriminalsak. Kapteinen holdt dem ulovlig om bord på tråleren, og mot deres vilje. Han nektet også å følge gjentatte ordrer fra kapteinen på det norske kystvaktskipet «Tromsø», skriver den russiske riksadvokaten i tiltalen, ifølge Nordlys.

ORGANISERT TYVFISKE: «Elektron» var i en gruppe med russiske fiskefartøy som i lang tid hadde vært under overvåkning av Kystvakten for grovt tyvfiske. Foto: SCANPIX
ORGANISERT TYVFISKE: «Elektron» var i en gruppe med russiske fiskefartøy som i lang tid hadde vært under overvåkning av Kystvakten for grovt tyvfiske. Foto: SCANPIX Vis mer

50 år gamle Jarantsev risikerer å bli straffet med store bøter og opptil tre års fengsel om statsadvokaten får gjennomslag for sine tiltalepunkter.

Det er foreløpig ikke kjent når saken kommer opp for retten.

<B>«KIDNAPPET»:</B> De to kystvaktinspektørene Henning Thune og Richard Storås (t.v.) måtte bli ombord i «Elektron» i nesten fem døgn mens tråleren stakk av mot Russland.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling