«Elektron» slapp unna

Kystvakten må nå følge tråleren i internasjonalt farvann, mens ubåtjageren «Admiral Levchenko» følger den i russisk territorialfarvann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• - Vi vil ha inspektørene om bord

• - Vi har fått mat og kaffe

• - Vurderer kollisjonskurs

• På vei mot Russland

(Dagbladet.no): Den norske Kystvakten har dermed måttet overlate forfølgingen av den Murmansk-registrerte tråleren «Elektron», til russiske myndigheter.

Tråleren stakk av fra arrest søndag morgen med to norske inspektører om bord.

Like før klokka 02 i natt krysset tråleren grensen til russisk territorialfarvann.

Klokka 07 i dag morges befant fartøyene seg om lag 15-16 timer fra Murmansk.

MED KURS MOT MURMANSK: Pirattråleren Electron på vei mot russisk farvann. I natt klarte den det og slapp unna den norske Kystvakten. Foto: Kystvakten
MED KURS MOT MURMANSK: Pirattråleren Electron på vei mot russisk farvann. I natt klarte den det og slapp unna den norske Kystvakten. Foto: Kystvakten Vis mer

- K/V Tromsø følger tråleren i internasjonalt farvann i nordvestlig retning langs Kolahalvøya, mens «Admiral Levchenko» følger den på innsiden av russisk territorialfarvann, sier pressesjef John Espen Lien ved Landsdelskommando Nord-Norge (LDKN) til Dagbladet.no klokka 05 onsdag morgen.

- Vi har ikke fått diplomatisk klarering til å krysse russisk grense ennå, men venter å få det i løpet av dagen, sier Lien. 

Hindret av været

De tøffe værforholdene har mye av skylda for at Kystvakten ikke har kunnet stoppe tråleren. Det har vært storm, med orkan i kastene og grov sjø i arktisk farvann.

- Vi har hele tiden hatt som mål å nå en norsk havn, men værforholdene har gjort det vanskelig å iverksette en aksjon, sier Lien.

Ikke feigt

- Jeg har lite forståelse for dem som hevder dette var en feig løsning. Hvis målet vårt hadde vært å være «Tøffe-Tom» kunne vi skutt med kanon og gjort kort prosess, men det ville ikke vært ansvarlig, sier pressesjefen.

- Vi har utvist stor ansvarlighet. Selv om dette er alvorlig miljøkriminalitet og brudd på fiskeribestemmelser, så rettferdiggjør det ikke å utsette personell for skader og i verste fall død, sier han.

- Vi har dessuten fått markert vårt syn nasjonalt, bilateralt og internasjonalt, og saken er ikke avsluttet ennå. Forfølgelsen fortsetter. Vi må foreløpig holde oss i internasjonalt farvann, men har radardekning over «Elektron», sier han til Dagbladet.no.

Fremdeles om bord

De to inspektørene fra Kystvakten er fremdeles om bord, og skal etter forholdene ha det bra.

En av nordmennene som er fanget er ifølge Dagbladet 19 år gamle Richard Storås. Han vil sammen med den andre nordmannen om bord bli forsøkt overlevert i løpet av ettermiddagen.

- Ansvaret for skipet er overlatt til russerne, men saken er ikke formelt overført ennå. Vi har fremdeles alle skipspapirene til "Elektron", og de skal overleveres russiske myndigheter sammen med dokumentasjonen på lovbruddene, sier Lien. 

Først når det er overstått har de to kystvaktinspektørene fullført sin oppgave og kan få reise hjem.

Det er nå opp til den russiske ubåtjageren «Admiral Levchenko» å finne et passende sted for overtakingen. Hvor møtestedet blir, er avhengig av værforholdene, og det kan bli en fortsatt lang ferd for inspektørene.

- Hvis vi må helt inn i Kolafjorden, til Murmansk,vil ikke overtakingen finne sted før sent i ettermiddag, sier Lien.

God dialog

- Vi har hele tiden hatt en god dialog med den russiske sjøgrensevakten. Vi har en felles oppfatning av sakens fakta, nemlig at dette er alvorlig kriminalitet som bør slås hardt ned på, sier pressesjefen.

- Vi vil fortsette det gode samarbeidet også i tiden som kommer, sier Lien.

SATT INN:</B> Det digre, russiske krigsskipet Admiral Levchenko ble i går satt inn for å følge Elektron til Murmansk.
FULGTE ETTER: «KV Tromsø» måtte gi opp å stanse «Elektron» og følger nå etter i internasjonalt farvann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer