Ordfører Trond Einar Olaussen i Gamvik kommune sier situasjonen er uholdbar og frykter for folks sikkerhet. Her er han fotografert under en demonstrasjon i Oslo i 2014. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Ordfører Trond Einar Olaussen i Gamvik kommune sier situasjonen er uholdbar og frykter for folks sikkerhet. Her er han fotografert under en demonstrasjon i Oslo i 2014. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

Elektronisk kommunikasjon er slått ut i store deler av Øst-Finnmark: - Folk er i fare

Nødnettet, bredbånd, mobilnettet og fastnettet er nede i flere kommuner i Finnmark. – Folk er i fare. Det er uakseptabelt, sier ordføreren i Gamvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært et brudd på sjøfiberkabelen i Gjesvær og et fiberbrudd mellom Vadsø og Vardø. Kommunene Lebesby, Gamvik, Tana, Vardø, Båtsfjord, Berlevåg, Nordkapp og Porsanger er berørt.

I tillegg er Gamvik, Vardø, Berlevåg og Båtsfjord uten mobilnett, internett og bredbånd. Nødnettet i Berlevåg og Båtsfjord er nede og Kystradioen er rammet.

Det betyr at dersom de som bor i Berlevåg og Båtsfjord trenger bistand fra helse og politi, er det ikke mulig å komme gjennom. Brannstasjonene, helse og politi er ekstra bemannet og i beredskap. I tillegg er de utstyrt med satellittelefon, melder NRK.

Ordfører Trond Einar Olaussen (Ap) i Gamvik kommune sier situasjonen er uholdbar og frykter for folks sikkerhet.

– Hjemmesykepleien tar en ekstra runde nå. Siden dette ikke er første gang det skjer, så har vi satellittelefoner tilgjengelig, sier ordføreren.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor sier det er en alvorlig og kaotisk situasjon. Han vet ikke hva årsaken til bruddet er og hvor bruddet har funnet sted.

– I verste fall er ikke problemet løst før ut i neste uke. Er vi heldige, er det kanskje løst i kveld eller lørdag, sier Amundsen.

Politiet i Finnmark oppfordret fredag kveld folk til å kontakte politiet på Facebook og Twitter om de er i nød og uten telefonforbindelse.

- Kan ikke aksepteres

Ordfører Olaussen oppdaterer Dagbladet over telefon klokka 21:05 med at mobilnett og fasttelefon er tilbake.

- Internett gjenstår fortsatt, sier han.

Olaussen er svært kritisk til den gjentagende hendelsen.

- Dette er ikke en enkelthendelse. At mobilnett og internett er borte i dagesvis er dramatisk når folk i nød skal ha tak i lege eller annen assistanse. Hele situasjonen er veldig sårbar, sier han.

Ordføreren aksepterer rett og slett ikke dagene uten kontakt med omverden.

- Vi er tilbake med røyksignaler, og sånn skal det ikke være i 2018. Vi kan ikke akseptere dette.

- Skandaløst

Stine Akselsen er ordfører i Lebesby kommune. Også der er mobilnettet tilbake, opplyses det på kommunens Facebook-side.

- Situasjonen er kritisk. Det er helt skandaløst når vi tenker på at all kommunikasjon i sju kommuner i Finnmark har vært borte. Og dette er ikke første gang, sier hun.

Mobilnettet datt ut i tre-tida i dag, ifølge Akselsen.

- Siden da har vi jobbet med å informere bygda så godt vi kan med all informasjon om hvordan man kan få kontakt eller hjelp i nød. Vi har hengt opp plakater i tillegg til posting på Facebook. Vi har gått runder til de syke, og i morgen tidlig vil vi besøke alle med trygghetsalarm. Legevakta har satelitttelefon, og brannvakta har opplyst at de som er på vakt kan kontaktes på hjemadresse, sier hun.

Fordelen er at bygda ikke er stor.

- Det er en tydelig uro og usikkerhet blant folk, men vi har heldigvis lys og varme. Vi vet jo aldri hvor lenge dette varer. I dagens samfunn klarer vi oss ikke uten nett, spesielt når det gjelder helse, sier Akselsen.

Telenor beklager

Amundsen i Telenor sier til Dagbladet at han er ydmyk ovenfor lokalsamfunnet - som han kjenner godt.

- Klokka 20:30 i kveld fikk vi heldigvis inn igjen alle som ble berørt ved 15-tiden, sier han.

Ifølge dekningsdirektøren er det umulig å si om dette kan skje igjen.

- Når begge beina vi står på blir kappet av, det vil si problemer med både fiberkabelen på land og på sjøen, da har reserveveien også gått. En slik situasjon er svært kritisk, og vi skal gjøre alt vi kan for at dette ikke skal skje igjen, men det er umulig å gardere seg mot, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer