Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elektronisk øye hjelper blinde

Finner fotgjengerfeltet, forstår trafikklys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Snart kan arbeidsledigheten blant førerhunder komme til å stige. En ny dings, utviklet av Kyoto Institute of Technology, kjenner igjen sebrastripene, leser trafikklys, måler gatebredde og forteller den blinde når det er trygt å krysse gaten.

Det elektroniske øyet skal lages så lite at det skal kunne festes på et par briller. Det skal bestå av et lite kamera og en miniatyr-datamaskin som styrer øyet og gir verbale instruksjoner til brukeren. Prototypen er enda ikke klar, men laboratorietester viser at teknologien fungerer.

Fullverdig erstatning

- Responsen er veldig rask, bare tre - fire sekunder, forteller Mohammad Shorif Uddin og Tadayoshi Shioyama, som har vært med på å utvikle øyet.

Håpet er at det elektroniske øyet en dag skal kunne brukes som en fullverdig erstatning for blindestokk og førerhund. I tilfelle kan det føre til at millioner av blinde og svaksynte får et mer selvstendig liv.

- Kjempespennende med ny teknologi, for det er en stor utfordring å ta seg frem i trafikken i dag sier interessepolitisk rådgiver Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund, som ikke tidligere har hørt om oppfinnelsen.

Han tror det elektroniske øyet vil kunne være et godt supplement, men ikke at fullt ut vil kunne erstatte stokk og hund. I hvert fall ikke med det første.

Stokk og GPS

Foreløpig er det elektroniske øyet det siste tilskuddet innen hjelpemidler for blinde. Fra før finnes det for eksempel stokker med sonar eller laser som sier fra om hindringer i veien, og GPS, som kan fortelle hvilke gater, restauranter, parker og andre landemerker brukeren passerer. Men det nye systemet er ennå ikke perfekt.

- Øyet klarer ikke å lese de hvite stripene hvis de ikke er perfekte, sier Shioyama, som likevel understreker at dette ikke fører til noen risiko for brukeren.

Selv om testingen av teknologien er utført i Japan, vil systemet teoretisk sett kunne virke alle steder hvor det finnes sebrastripete fotgjengerfelt, ifølge forskerne.

Forskningsresultatene ble publisert forrige måned i journalen Measurement Science and Technology, som publiseres av Britain's Institute of Physics.

NYE ØYNE: Et elektronisk øye til å feste på brillene kan gjøre det lettere for blinde i trafikken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media