Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagen-forsvinningen:

Elektronisk spor peker mot Oslo

Politiet sitter på funn som tyder på at en eller flere mulige gjerningspersoner satt i Oslo og forberedte seg på å slå til mot Anne-Elisabeth Hagen.

ÅSTED? Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen ble drept i hennes og ektemannens hjem i Sloraveien på Lørenskog. Krimteknikere og politi jobbet ved boligen fram til Tom Hagen ble løslatt.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ÅSTED? Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen ble drept i hennes og ektemannens hjem i Sloraveien på Lørenskog. Krimteknikere og politi jobbet ved boligen fram til Tom Hagen ble løslatt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I jakten på gjerningspersoner har listen over undersøkte steder etter hvert blitt lang hos politiet. Milliardær Tom Hagen har selv kommet med flere konkrete navn på hvem som kan stå bak bortføringen eller drapet på hans kone.

PÅVIRKET MARKEDET: På datoene Tom Hagen kjøpte og overførte Monero, kan man se tydelige endringer i verdien av kryptovalutaen. Video: Marie Røssland Vis mer

Politiet har også undersøkt en rekke kriminelle miljøer på leting etter svar på særlig to spørsmål: hva skjedde med Anne-Elisabeth Hagen, og hvem sto bak.

Dagbladet kan nå avsløre nye detaljer om spor som har blitt avdekket gjennom etterforskningen. Ifølge Dagbladets kilder peker særlig ett konkret elektronisk bevis i saken i retning av at en eller flere mulige gjerningspersoner befant seg i Oslo.

Der skal det ha blitt gjennomført forberedelser for overføring av kryptovaluta.

BORTE: Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober 2018. 
Foto: Privat / NTB scanpix
BORTE: Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober 2018. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

Et tidlig hint

Politiinspektør Tommy Brøske har tidligere uttalt til Dagbladet at det eldste sporet politiet har etter planlegging, strekker seg til tidlig sommeren 2018. Ifølge kilder Dagbladet har vært i kontakt med, er nettopp det konkrete sporet som retter seg mot Oslo et av de tidligste i saken.

MØTTES: Den bortføringsiktede mannen i 30-åra og Tom Hagen har møttes flere ganger. Kilder med kjennskap til møtene forteller overfor Dagbladet hvorfor de to møttes. Video: Vedlog / Bones / Røssland Vis mer

Det konkrete elektroniske sporet etter forberedelser knyttes også til etterforsket sørlendingen som uvitende skal ha blitt utnyttet i forbindelse med saken og kryptovalutaoverføringer.

Som Dagbladet kunne avsløre torsdag, ble en tilsynelatende tilfeldig mann på Sørlandet utnyttet ved at e-postadressen hans ble brukt til å registrere en kryptokonto. Denne ble så brukt til å kommunisere med Tom Hagen etter at milliardærens kone forsvant 31. oktober i 2018.

Ifølge Dagbladet opplysninger mener mannen seg utsatt for et ID-tyveri av den eller de som har brukt e-postadressen og utgitt seg for å være en motpart i 68-åringens forsvinning, noe politiet også skal sette lit til at stemmer. Sørlendingen opplyser at han har fått taushetsplikt fra politiet og ikke kan uttale seg om noe som helst i saken.

Kjøpte kryptovaluta

Det konkrete elektroniske sporet fra tidlig sommeren 2018 har foreløpig ikke ledet politiet til en oppklaring av saken. Dagbladet kunne onsdag avsløre at Tom Hagen selv kjøpte kryptovaluta for omkring 25 millioner kroner i februar 2019.

Et halvt år seinere ble ti millioner av disse overfør som deler av løsepengekravet til den antatte motparten for å få Anne-Elisabeth hjem. Overførselen skjedde fra Kripos' lokaler i Oslo, mens politiets eksperter fulgte med og forsøkte å spore informasjonen.

Ingen kommentar

Øst politidistrikt stilte onsdag til intervju om Hagen-saken. Det var imidlertid lite de var villige til å svare på angående retninger etterforskningen har pekt dem i.

På spørsmål om politiet kan kommentere konkrete spor som peker mot Norge eller nærmiljøet rundt Tom Hagen, svarer politiadvokat og påtaleansvarlig i saken, Haris Hrenovica, følgende:

– Av hensyn til etterforskningen kan jeg ikke kommentere dette på nåværende tidspunkt.

Heller ikke forsvarer Svein Holden ønsker å kommentere saken.

Tom Hagen nekter straffskyld, og Eidsivating lagmannsrett besluttet fredag i forrige uke å løslate ham fordi retten mener det ikke er skjellig grunn til mistanke mot ham.

Som Dagbladet tidligere har skrevet har en beskriver en rekke personer som kjenner Tom Hagen godt ham som en «analog mann». Ifølge kilder får han blant annet printet ut vedlegg til e-poster på kontoret i papirform.

Overfor Dagbladet forrige helg, før lagmannsretten hadde tatt stilling til bevisene i saken, mente hans forsvarer Svein Holden at Hagens digitale kompetanse taler for at han ikke står bak ugjerningen.

– Tunnelsyn

Holden og bistandsadvokaten til Tom og Anne-Elisabeth Hagens tre voksne barn, Ståle Kihle, har begge rast mot politiet, og gitt uttrykk for at politiets etterforskning er preget av tunnelsyn.

Politimester i Øst politidistrikt, Ida Melbo Øystese, gikk onsdag ut i en pressemelding og sa at de mente de fra starten har etterforsket saken bredt og fulgt sporene dei har funnet.

– Politiet har et særskilt ansvar for å sikre en objektiv etterforskning. Selv om vi har siktelser, handler etterforskingen like mye om å avkrefte som å bekrefte, og på å framskaffe bevis for både skyld og uskyld. Jeg er trygg på at etterforskningen ledes på en god og objektiv måte, sier sa politimesteren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!