FORKLARER SEG: Etter elektrosjokkbehandling mot depresjon, fikk Steinar Hestad (53) (t.v) varig hukommelsestap. Nå kjemper han for erstatning i Oslo tingrett.saksøker han staten.  Her i rettsalen i Oslo Tinghus sammen med kona Monica Ørbakk Hestad (40) og advokat Hans Kristian Sandgrind (i forgrunnen). Foto: Bjørn Langsem
FORKLARER SEG: Etter elektrosjokkbehandling mot depresjon, fikk Steinar Hestad (53) (t.v) varig hukommelsestap. Nå kjemper han for erstatning i Oslo tingrett.saksøker han staten. Her i rettsalen i Oslo Tinghus sammen med kona Monica Ørbakk Hestad (40) og advokat Hans Kristian Sandgrind (i forgrunnen). Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Elektrosjokk-offer forklarer seg: - Jeg husker ikke noe etter 1987. Det er helt tomt

Steinar Hestad (53) krever erstatning etter feilbehandling på sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Hestad har utviklet minnesvikt 20-25 år tilbake i tid etter behandling med elektrosjokk, uttalte advokat Hans Kristian Sandgrind i sitt innledningsforedrag i Oslo tingett i går formiddag.

Onsdag morgen startet 53 år gamle Steinar Hestads kamp mot staten i Oslo tingrett. Hestad krever erstating for skadene han mener elektrosjokkbehandlingen (ECT) i helsevesenet har påført ham.

Hestad kan ikke huske at han giftet seg med kona Monica Ørbakk Hestad (40). Oppveksten til barna er også slettet fra minnet, skrev Dagbladet 4. mai.

- Får ikke brukt tida Til tross for at Pasientskadenemnda mener sykehuset ikke skulle ha gitt Steinar Hestad elektrosjokkbehandling for hans depresjonslidelse, nekter nemnda likevel for at han har krav på erstatning.

I sin forklaring i tingretten i går fortalte Hestad om den konstante hodepinen som gjør at han, etter endt arbeidsdag, ikke har noe særlig med krefter igjen.

- Jeg får ikke brukt tida mi, sier 53-åringen.

Og han fortalte om hukommelsen som har sviktet ham. Han husker ikke noe fra behandlingen og tida på sykehus. Og det som verre er: Han husker viktige hendelser i familielivet, som bryllup og konfirmasjon.

- Det er leit. Hukommelsen er den du faktisk er. Den du er og den du har vært. Livet består av minner, sier Hestad.

1987 53-åringen fortalte at han er far til fire. Hans eldste ble født i 1984. Hestad sier han bare husker de to, tre første åra av sønnens liv. Oppveksten til de andre barna er helt borte fra minnet.

Yrkessjåføren husker godt da han fikk en splitter ny lastebil å kjøre i 1984. Han vet at han også fikk en ny i 1987, men der er hukommelsen blank.

- Jeg husker ikke noe etter 1987. Det er helt tomt. Jeg greier ikke å få tak i det, sier Hestad.

Nye hendelser i livet hans blir visket vekk fra minnet etter rundt ei uke, litt avhengig av hendelsens viktighet, fikk retten høre.

- Jeg får stadig nye venner, for å si det sånn, selv om det er snakk om venner jeg egentlig har fra før. Jeg kan for eksempel møte noen i motorsykkelklubben. Så blir det borte for meg igjen. Jeg går stadig og hilser på folk jeg har hilst på utallige ganger før.

Steinar Hestad omtaler det som rart å sitte i retten og høre på at det blir lest opp fra hans legejournaler.

- Det vedrører ikke meg, på en måte. Jeg greier ikke ta inn at det er meg det er snakk om.

Avviser sammenheng Advokat Håvard Solberg er prosessfullmektig for Pasientskadenemnda i tingretten.

I sitt innledningsforedrag i går formiddag avviste han at det er årsakssammenheng mellom ECT-behandlingen og Steinar Hestads plager, og viste til flere sakkydige som støtter statens syn.

Solberg gjorde det også klart at det vil være hodepinen, og ikke hukommelsestapet, som eventuelt vil kunne gi Hestad erstatning, dersom retten kommer til at det er årsakssammenheng.

Pasientskadenemnda har tidligere opplyst Dagbladet om at de har behandlet rundt 30 saker hvor folk har mistet hukommelsen etter ECT.

Denne saken er den aller første ECT-saken som har havnet i retten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer