MOTVIND: - Kon-Tiki har en sterkt verdibasert filosofi, som har fått mye motvind de seneste årene, sier Alexandra Morris i Skagene. Foto: Stian Thorsrud
MOTVIND: - Kon-Tiki har en sterkt verdibasert filosofi, som har fått mye motvind de seneste årene, sier Alexandra Morris i Skagene. Foto: Stian ThorsrudVis mer

Elendig avkastning fra Skagen Kon-Tiki

Skagen Kon-Tiki har kjempet i motvind i over fem år nå. Så langt i 2018 har avkastningen vært katastrofalt dårlig.

(Finansavisen): Fra oppstarten i 2002 og 10 år frem i tid leverte Kristoffer Stensrud kanonavkastning til andelseierne i Skagen Kon-Tiki. Mot slutten av Stensruds regjeringstid måtte imidlertid også han finne seg i å bli «slått» av fondets referanseindeks.

De seneste fem årene har den årlige snittavkastningen for fondet ifølge Finansavisen ligget på 5,8 prosent, mot 9,7 prosent for referanseindeksen. Etter at Stensrud trakk seg helt ut i fjor sommer, har det gått enda dårligere. Så langt i år er Kon-Tiki ned hele 15,7 prosent, sammenlignet med minus 8,52 prosent for fondets referanseindeks.

- Svak utvikling for vekstmarkedene generelt har naturlig nok påvirket avkastningen. Kon-Tikis overvekt i tyrkiske selskaper ved inngangen til året har bidratt til mindreavkastningen til fondet, mye også på grunn av den svake tyrkiske lira, forklarer investeringsdirektør Alexandra Morris i Skagen til avisen.

I tillegg har valutasvekkelse i Brasil også vært en viktig årsak.

- Blant selskapene som har vært de dårligste bidragsyterne finner vi tyrkiske Haci Omer Sabanci Holding, hvor vi har solgt oss ut, og Anadolu Grubu, samt koreanske Hyundai Motors og LG Electronics, som nok kan sies å være indirekte rammet av handelskrigen mellom USA og Kina, sier hun videre.

Morris understreker overfor avisen at det nå ser ut som om man har begynt å få en litt annen dynamikk i markedene.

- Kon-Tiki har gjort grep i porteføljen, og verdivurderingen er attraktiv både sammenlignet med vekstmarkedene på generell basis, men ikke minst mot det globale markedet. Selv har jeg kjøpt andeler i Kon-Tiki i det siste, og begge forvalterne er også solid investert i fondet, sier hun til avisen.

Andre økonominyheter:

Her kunne du doblet pengene dine i september
Geir har bitcoin-verdier for 139 millioner