Elendig hygiene

Elendig hygiene og manglende oppfølging av norske regler gjør at annenhver innvandrerdrevne restaurant i Oslo blir truet med stengning etter razziaer. Ifølge Arbeidstilsynet er en av fem «regelrette kjeltringer».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

70 prosent av alle restauranter i Oslo blir drevet av innvandrere. Kontroller Arbeidstilsynet gjør, viser at halvparten av disse restaurantene bryter arbeidsmiljøloven på vesentlige punkter, skriver Økonomisk Rapport.

- Minst 175 av dem er regelrette kjeltringer. De benytter seg av svart arbeid bevisst, for eksempel av folk som er sykmeldte fra andre jobber, sier inspektør Øyvind Herness i Arbeidstilsynet til Økonomisk Rapport.

I tillegg til brudd på arbeidsmiljøloven, blir ansatte på disse restaurantene gjennomgående underbetalt. Ifølge Arbeidstilsynet ligger lønnsnivået på mellom 50 og 80 kroner timen. Mange gir heller ikke lovpålagt overtidsbetaling på helligdager.

Madrasser

Næringsmiddeltilsynet har funnet rottebæsj der sekker med ris og korn er lagret fordi restauranteieren ikke har isolert fullstendig. Også bruken av ulovlig arbeidskraft er blitt et stort problem. Asylsøkere som ikke får oppholdstillatelse, blir i Norge og tar restaurantjobber for å overleve.

- Vi fant fire madrasser på kjøkkenet. Og fire asiatiske menn som ikke hadde arbeids- eller oppholdstillatelsen i orden. Mannen som eide stedet var fra samme land, sier politiavdelingssjef Torstein Næss i Fremmedpolitiet.

I fjor mottok Fremmedpolitiet i underkant av 100 anmeldelser for bruk av ulovlig arbeidskraft i Oslo. De reelle tallene er trolig langt høyere.

- Vi har ikke kapasitet til å prioritere arbeidet med avdekking av ulovlig arbeidskraft i Oslos restaurantbransje, men burde nok se nærmere på det, sier Næss.

- Møkkete

Ap-politikeren Aslam Ahsan beklager at innvandrere som driver restaurant ikke er godt nok kjent med norske lover og forskrifter. Han mener myndighetene bør vurdere strenge reaksjoner, dersom ikke reglene følges.

- Det er klart at innvandrerrestaurantene må følge de samme kravene til hygiene og standard som de norske reglene angir. Selv går jeg aldri på do på en innvandrerrestaurant fordi det er så møkkete der, sier Aslam Ahsan til Økonomisk Rapport.

Ashan mener myndighetene har en plikt til å informere om alt som skal følges opp. Arbeidsmiljøloven og reglene for internkontroll burde vært skrevet enklere og gjort lettere å forstå, mener han.

- Slik kravene er nå, blir det for mye å forlange at innvandrerne skal klare å følge opp alt, sier Ahsan.