- Elendig idé å gi mindre til de fattige

UTØYA: Gro Harlem Brundtland ville ikke snakke valgkamp da hun møtte AUFerne på Utøya. Men et lite spark til Høyre kunne hun ikke dy seg for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en elendig idé for Norge å gi mindre til de fattige, mener lederen i Verdens helseorganisasjon (WHO), Gro Harlem Brundtland.

Hun svarte på spørsmål fra AUFerne i salen under sitt besøk på sommerleiren på Utøya i Buskerud. Svaret hennes gikk rett inn i den politiske debatten om bistanden til verdens fattige land.

- Kan gjøre mer

Harlem Brundtland tok som generaldirektør i WHO i sin innledning for seg fattigdom og nød i verden. På bakgrunn av FN-rapporten der Norge står på topp som det beste land, sa hun at Norge tar sitt ansvar, men kan gjøre mye mer for å avhjelpe nøden i verden.

- Vi kan gjøre mer av det vi har gjort og gjør, sa hun til pressen etterpå.

- Som internasjonal tjenestekvinne kan jeg ikke delta i valgkampen her hjemme. Den er et ikke-tema for meg, sa hun.

Harlem Brundtland viste til at det har vært allmenn oppslutning om dagens linje i utenriks- og bistandspolitikken. Hvis det nå skjer en vridning, kan det gi uønskede virkninger.

- Men jeg er optimistisk, fordi jeg tror unge mennesker tenker selv og tar sine egne valg, sa hun.

Høyrebølgen

Gro Harlem Brundtland som sto midt i norsk politikk i 1980-årene, ga på oppfordring fra Rina Mariann Hansen fra Oslo en beskrivelse av høyrebølgen for 20 år siden.

- Jeg var ikke født den gang og vet ikke hva det var snakk om, sa hun.

Den tidligere statsministeren tenkte seg godt om og ga sin beskrivelse av den perioden. Hun sa at da «skatt ble det navlebeskuende mest sentrale i folks bevissthet», kom høyrebølgen i 1981.

Gros såkalte kvinneregjering inntok regjeringskontorene i 1986.

- Vi førte en økonomisk fordelingspolitikk den gang, ingen tvil om det, sa hun.

- Derfor når noen frister med enkle grep og enkle løsninger, må vi stå oppreist og forklare dem sammenhengen, sa hun.

Hiv/aids og malaria

- Verden kan skaffe de 100 milliarder kronene hvert år som FNs generalsekretær Kofi Annan har bedt om, mente Gro Harlem Brundtland.

Pengene skal brukes til å halvere tilfellene av malaria og tuberkulose og stoppe spredningen av hiv/aids. Hun har stor tro på virkningen av det nye globale fondet som er under utvikling til bruk i kampen for bedre helse i verden.

- Pengene er en dråpe i havet, sa hun.

- I den norske valgkampen er det snakk om beløp av denne størrelsen.

Røykekutt

Lille Gro var som seksåring for første gang på Utøya. Hun var med sin far Gudmund Harlem som var medlem av sentralstyret i AUF den gang. Siden har hun vært på AUF-leir mange ganger, siste gang i 1996.

Hun inngikk denne gang avtale med AUF i Hordaland som skal følge opp en del av hennes kampsaker på det lokale plan, og hun inngikk avtale med Torgeir Michalsen fra Buskerud om at han skal slutte å røyke etter valget til høsten.

MØTTE HELTEN: AUFs årlige sommerleir på Utøya fortsetter. I dag var det Gro Harlem Brundtland som besøkte leiren. Hun holdt en innledning om sitt arbeid i WHO og om globale utfordringer. Her får Agnes Dreiås Lund (rosa genser) og Gudrun Majala Dreiås autografer av den populære eks-statsministeren.Foto: SCANPIX