Elendig skjønn

Jens Stoltenberg burde tenkt seg om før han ansatte Hege Norheim som statssekretær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Spesialrådgiver ved statsministerens kontor, Hege Norheim, er blitt statssekretær ved statsministerens kontor. Det burde hun ikke ha blitt. Statsminister Jens Stoltenberg har i denne saken utøvd uvanlig dårlig skjønn.
  • Når Stoltenberg forsvarer seg med at utnevnelsen av Norheim ikke skiller seg fra andre tilfeller der embetsmenn har fått politiske stillinger, er han ute på ville veier. Ingen har hatt slike innvendinger mot at Mona Juul er blitt statssekretær i Utenriksdepartementet. Flere eksempler fra mange regjeringer kunne nevnes. Det er noe ganske annet når en av de høyest betrodde embetsmennene på statsministerens kontor tar et tilsvarende skritt. Det burde Stoltenberg skjønt.
  • Hege Norheim har sittet på regjeringskonferansene i den avgåtte regjeringen. Hun har også vært vikar for departementsråd Grydeland, som er øverste embetsmann hos statsministeren. I sin stilling har hun fått inngående kunnskaper om interne forhold og stridigheter i regjeringen Bondevik. Disse tre partiene har nå erklært seg som alternativ og fremste utfordrer til regjeringen Stoltenberg.
  • Selv sier Norheim at hun skal holde sin taushetsplikt. Hvem skal etterprøve det? Regjeringen Stoltenberg vil legge vekt på å splitte sentrumspartiene for å svekke sin motstander og få støtte i Stortinget. Spesialrådgiver Norheim kjenner hvilke saker som er mest velegnet til slik bruk. Det vil hun selvsagt bruke. Ellers gjør hun ikke jobben sin som politiker.
  • Ved forrige regjeringsskifte kom det forslag om at avtroppende politikere burde ha en karantenetid før de gikk tilbake til sine stillinger i departementene. Det er grunn til å ta opp igjen den debatten. Men en slik regel kan ikke innføres den andre veien. Det ville være ensbetydende med at embetsmenn er utelukket fra politiske verv. Norheim kan ikke utnevnes til statssekretær med tiltredelse til høsten. Stoltenberg er i dette tilfellet kommet i skade for å handle overilt. Det kan bare han selv rette opp.