Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elendig sommer i nord - nå har det løsnet

Nye varmerekorder i Nordland, Troms og Finnmark.

NYTER VÆRET: Nina Michalsen nyter sommerværet på Ytrebyfjæra i Vadsø sammen med tantebarna Martin og Malin Reinholdsen Michalsen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
NYTER VÆRET: Nina Michalsen nyter sommerværet på Ytrebyfjæra i Vadsø sammen med tantebarna Martin og Malin Reinholdsen Michalsen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VADSØ (Dagbladet): - Vannet er iskaldt, roper Martin (5).

Han, tvillingsøstera Malin Reinholdsen Michaelsen og familien har tatt turen til Vadsø for å besøke tanta Nina Michaelsen (25). Med på kjøpet fikk de den sårt savnede sommeren.

Onsdag ettermiddag ble derfor tilbrakt på Ytrebyfjæra i Vadsø.

- Dette er veldig godt. Vi har ikke hatt sånt vær siden mai. Hele juni var grå og trist, sier Malin Michaelsen, som er fra Trondheim, men flyttet til finnmarksbyen for ett år siden.

Men som stort sett alt annet på denne jord: Ting varer ikke evig. Heller ikke finværet i Nord-Norge.

Beskjeden fra meteorologen er derfor følgende: Nyt det mens du kan.

SOMMER: Finnmarkinger nyter sommeren på Ytrebyfjæra i Vadsø. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
SOMMER: Finnmarkinger nyter sommeren på Ytrebyfjæra i Vadsø. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Varmerekorder

I Vadsø var det onsdag skyfri himmel og på det meste 24,7 grader. Mange var derfor ikledd shorts, som mest sannsynlig ikke har vært i bruk siden mai.

Men Vadsø var langt fra det varmeste stedet i Finnmark onsdag.

I Pasvik ble nemlig det satt ny julirekord med hele 33,3 grader. Også i Nordland og Troms ble det satt varmerekorder i dag.

- Det er flere steder det har blitt varmerekorder i dag og i går. Det gjelder både Øst-Finnmark, Indre Troms og flere stasjoner spredt over hele Nordland, sier Rune Skoglund, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, til Dagbladet.

Aller varmest i de tre nordligste fylkene var det på Drag i Tysfjord i Nordland. Der var det 33,7 grader i dag. Varmest i Troms var i Bardufoss, hvor det var 33,5 grader.

Regnet kommer

Femåringene Malin og Martin har sammen med foreldrene kjørt til Vadsø via Sverige og Finland. Ifølge tvillingene var badetemperaturen i innsjøene i Finland varmere enn temperaturene er i Varangerfjorden. De har nemlig bare én ting å si om temperaturen i sjøen: - Iskaldt!

Men badetemperaturene i Finnmark kan stige de neste dagene.

Ifølge meteorologen ligger det et nedbørsområde over Trøndelag og Nordland som beveger seg nordover. Det vil ikke havne i Finnmark før søndag.

- Finnmark får en fin torsdag. Det samme gjelder Nord-Troms. Ellers vil det komme nedbør i Nordland og store deler av Troms, sier Skoglund.

Klinikkleder og veterinær Katarina Storli i Evidensia Lørenskog Dyreklinikk forteller hva du bør gjøre med hunden din i sommervarmen. Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer Vis mer

Temperaturfall

Han forteller at temperaturen etter hvert vil falle i hele Nord-Norge, men at det fremdeles vil være rundt 20 grader på Finnmarksvidda.

- I Troms kommer nedbøren allerede torsdag ettermiddag. Fredag blir det skyet og oppholdsvær, sier meteorologen.

Det lover godt for Buktafestivalen, som arrangeres i Tromsø i helga.

Nedbøren kommer til Nordland natt til torsdag, men temperaturene vil stige igjen fredag, forteller meteorologen.

Nedbøren vil etter hvert bevege seg nordover. Søndag ser derfor ut til å bli en gråværsdag i Finnmark. Før den tid er det bare å nyte været for finnmarkingenes del.

Fortsatt fint i sør

I Sør-Norge har det vært varmt og fint vær i flere uker. Nå er ønsket om regn større enn ønsket om sol i varme, i hvert fall for bønder og brannvesenet.

- Det ser ut til at det kommer enkelte regnbyger over hele Sør-Norge, men det spørs om det vil hjelpe på, sier meteorolog Skoglund, og legger til at Trøndelag etter hvert får regnet som i natt kommer til Nordland.

- Det er også ventet tordenbyger. Ellers blir er det pent vær og greie temperaturer, sier Rune Skoglund.

503 Service Unavailable