<strong>Rune Bjerke:</strong>  Vil ikke betale kundene erstatning. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.
Rune Bjerke: Vil ikke betale kundene erstatning. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen. Vis mer

Elendig utvikling for DNBs fond

- Kundene har gjennom ti år tapt 750 millioner kroner ved å betale for høye honorarer, slår Forbrukerrådet fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): DNB anbefalte kundene en tidshorisont på minst fem år i fondet DNB Norge. Over en tiårs periode ga det en sannsynlighet for meravkastning på tilnærmet null prosent, skriver Finansavisen onsdag.

Krever 750 millioner Mandag kveld ble det kjent gjennom Dagens Næringsliv at DNB ikke vil betale erstatning til 137.000 kunder i fondet DNB Norge, et fond Forbrukerrådet mener ikke har vært aktivt forvaltet. I januar sendte Forbrukerrådet varsel til DNB om et krav på 750 millioner kroner på vegne av kundene i fondet.

- Kundene har gjennom ti år tapt 750 millioner kroner ved å betale for høye honorarer for forvaltningen av sparepengene sine, het det fra Forbrukerrådet.

DNB er ikke enig - Vi er ikke enig i at andelseierne har krav på erstatning. I noen år har fondet levert over referanseindeks, i andre år har det levert godt under. Det viser at det har vært et aktivt forvaltet fond, uttalte kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide til DN.

I analysen professor Petter Bjerksund og førsteamanuensis Trond Døskeland ved (NHH) laget om fondet, på oppdrag av Forbrukerrådet, blir argumentet slått i stykker.

Kler av DNBs argumenter Basert på det NHH-forskerne kaller «et arsenal av prestasjonsmål» slår de fast at fondet DNB Norge ikke har gitt noen signifikant mer- eller mindreavkastning, men «omtrent samme avkastning som benchmark».

En vedvarende positiv eller negativ differanseavkastning kunne vært et tegn på aktiv forvaltning. Men det er altså ikke tilfellet for DNB Norge-fondet, skriver Finansavisen.

Gruppesøksmål - DNB har helt motsatt syn enn oss, Finanstilsynet og NHH-miljøet. Så da er vi åpne for å gå til gruppesøksmål for å få retten til å avgjøre saken, sa underdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet til DN.

Flere nyheter: Grimstad-investor slo seg selv konkurs
- 400 energiselskaper kan gå konkurs

Elendige tall fra norsk industri

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer