Regn, snø, stengt og kolonnekjøring på julas vanskeligste trafikkdag

Elendige føreforhold på julas verste trafikkdag: - Ta med mat, drikke og varme klær

- Kan bli lenge i bilen ved kolonnekjøring, advarer Veitrafikksentralen.

GLATT: Snø nord for Gardermoen, og regn og sludd lenger sør skaper svært glatte veier mange steder i Sør-Norge i dag. Her har en buss kjørt av veien mellom Slitu og Trøgstad for ei uke siden.
Foto: Freddie Larsen / NTB scanpix
GLATT: Snø nord for Gardermoen, og regn og sludd lenger sør skaper svært glatte veier mange steder i Sør-Norge i dag. Her har en buss kjørt av veien mellom Slitu og Trøgstad for ei uke siden. Foto: Freddie Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glatte veier, utforkjøringer og en rekke OBS-varsler fra Meteorologisk institutt om mye snø og regn har ført til høy beredskap i Statens vegvesen.

- Vi har alle brøytemannskaper ute. De går kontinuerlig, forteller trafikkoperatør Kristina Skogli i Vegtrafikksentralen Region Øst.

- Stengt på kort varsel

Likevel er det i formiddag kolonnekjøring på riksvei 13 over Vikafjellet, riksvei 52 over Hemsedalsfjellet og fylkesvei 50 Hol-Aurland, på grunn av uvær.

Det samme gjelder fylkesvei 890 og 891 over Kongsfjordfjellet og Båtsfjordfjellet i Finnmark.

Riksvei 15 over Strynefjellet er stengt på grunn av snøras.

På riksvei 7 over Hardangervidda er det nå åpnet for personbiler men kolonnekjøring for tungtrafikk, forklarte Skogli klokka 9.30 i morges.

Hun råder alle som skal over fjellet i dag til å følge nøye med på meldinger om vær, føre og stengninger, fordi det forandrer seg raskt.

- Nå har vi akkurat fått beskjed om at det over Haukelifjell er ganske dårlig føre og kan bli stengt på kort varsel, sier Skogli til Dagbladet.

Hun tilføyer at det samme gjelder Venabygdfjellet.

Det er snø og vind som skaper problemene, og regn i lavlandet og sør i landet.

Mat, drikke, vinterklær

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsler om mye regn i Aust- og Vest-Agder, Telemark og Rogaland, og om store snømengder i Buskerud, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark.

For hele Sør-Norge varsler instituttet om vanskelige kjøreforhold i fjellet.

Her er Kristina Skoglis råd til dem som skal ut i trafikken på en dag da kombinasjonen av elendig vær og mange som skal hjem etter jula kan skape store problemer:

- Sjekk føremeldingene, planlegg turen, og de som skal over fjellet bør passe på å ha nok drivstoff. Ta gjerne med mat og drikke og varme klær og vintersko, for det kan bli lenge i dette været hvis det blir kolonnekjøring.

Hun bekrefter at dagen i dag er julas vanskeligste trafikkdag.

- Verst når det bikker

Skogli kan ikke peke på noe bestemt tidspunkt da problemene vil toppe seg, fordi trafikken erfaringsmessig fordeler seg ut over hele dagen når det er slike værforhold.

Hun forteller at været i Sør-Norge i formiddag grovt sagt kan deles i to: Nord for Gardermoen kommer nedbøren som snø, mens det sør for Gardermoen er regn og sludd.

Ifølge Skogli er dette de aller verste kjøreforholdene:

- Når det ligger og bikker mellom null og minusgrader, sier hun.

Slik som det gjør mange steder i Sør-Norge akkurat nå.