Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elendige tall fra norsk industri

Norske innkjøpssjefer forteller at de dårlige tidene fortsetter. Nye tall viser ytterligere nedgang i desember.

Kari Due-Andresen: Større utslag i PMI-målingen kan påvirke kronekursen. Foto: Are Haram
Kari Due-Andresen: Større utslag i PMI-målingen kan påvirke kronekursen. Foto: Are Haram Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Etter en oppgang til 48,3 i oktober falt innkjøpssjefsindeksen norsk PMI fra 47,5 i november, til 46,8 i desember. Det tyder på at aktiviteten i norsk industri fortsetter nedover i et raskere tempo enn i november.

Nedgang på bred front Med unntak av sysselsettings- og lagerindeksen var det nedgang i alle delindeksene. Delindeksen for ordreinngang falt fra 48,5, og helt ned til 45 i desember. Det indikerer at fallet i ordreinngangen akselererte i desember.

Fallet var likevel betydelig mindre enn det var i sommer. Detaljene kan tyde på at mye av fallet skyldes lavere ordreinngang fra hjemmemarkedet, fremgår det av dagens rapport fra Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk - NIMA.

- Ordreindeksen er denne gangen en sterk bidragsyter til nedgangen i norsk PMI. Det er spesielt hjemmemarkedet som utgjør nedgangen, og derved er en effekt av lavere aktivitet innen olje- og gassvirksomheten, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA.

Produksjonsindeksen falt fra 50 til 49,5 og indikerer et moderat fall i produksjonen fra måneden før. Det skjer etter to måneder på rad med vekst. Samlet sett er produksjonsnivået omtrent uendret i 4. kvartal.

Det kunne vært verre Sysselsettingsindeksen steg fra 43,2, til 43,6 (alt under 50 betyr tilbakegang). Det tilsier at sysselsettingen i industrien fortsatte å falle, men i et noe lavere tempo enn i november. Dette var den 13. måneden på rad med fall i industrisysselsettingen.

Lagerindeksen, som viser utviklingen i lagrene, var den eneste indeksen over 50 i desember. Den steg fra 45,5, til 51,6.

Med tanke på at både produksjons- og ordreindeksene holder seg svake, er det naturlig å anta at denne lageroppbyggingen er uønsket, fremgår det av rapporten.

- Økningen i innkjøpte varer tyder på at forventningene man hadde i høst ikke har slått til, men oppleves nå som en klar effekt av nedgangen, sier Hoberg i en kommentar.

Ikke så viktig? Handelsbankens sjeføkonom, Kari Due-Andresen, skriver i sin morgenrapporten tirsdag at de ikke lager estimater på norsk PMI ettersom den har vist seg å være en heller dårlig indikator for faktisk industriutvikling. Det er heller ingen prognoser for dagens PMI-tall, men Due-Andresen peker på at det likevel kan være verdt å følge med på PMI-tallet i dag siden publiseringen alltid får en del oppmerksomhet internasjonalt.

- Større utslag i PMI-målingen kan derfor påvirke kronekursen. Industri-PMI har ligget i negativt territorium siden februar i år, men tok seg noe opp gjennom høsten, sier hun.

Svakere i Kina - bedre i eurosonen Mens industrisentimentet i Kina, USA og Storbritannia enten har falt eller utviklet seg flatt, har industrisentimentet i eurosonen tatt seg opp de siste månedene. Mye av dette skyldes en bedring i flere land i eurosonen etter at Hellas igjen unngikk konkurs i fjor sommer, fremgår det av Handelsbankens morgenrapport.

Industrisentimentet i Kina endte under 50 igjen i desember, både målt ved den offisielle kinesiske indeksen og ved Markits PMI-undersøkelser. Markit-indeksen falt også videre fra 48,6 i november til 48,2 i desember.

- De svake PMI-målingene for Kina kan tyde på at myndighetenes stimulansetiltak likevel ikke har virket helt som ventet mot slutten av fjoråret. De svake industritallene var blant forklaringene til store børsfall i Kina i går, med Shanghaibørsen ned 6,9 prosent og Shenzhen ned 8,2 prosent, skriver Due-Andresen i sin morgenrapport.

De kinesiske børsene falt også tirsdag, men langt mindre enn før de ble stengt mandag. Shanghai Composite-indeksen er nå imidlertid ned to prosent det siste året, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong er ned knapt 11 prosent det siste året.

PMI for eurosonen steg fra 52,8 i november til 53,2 i desember.

I Storbritannia falt PMI-indeksen overraskende til 51,9 i desember, ned fra 52,5 i november. Due-Andresen peker på at industrisentimentet i Storbritannia har utviklet seg nokså sidelengs og vaket rett oppunder en indeksverdi på 52 fra slutten av 1. kvartal i år og frem til september før PMI-indeksen gjorde et betydelig byks oppover i oktober. Men oppgangen i oktober ser nå mer ut som en unormal måling etter nivået i desember igjen var tilbake rett oppunder 52.

- Tilbakefallet i britisk industrisentiment i desember skyldtes blant annet nye ordre, som registrerte sin laveste måling siden desember 2014. Dette er bekymringsfullt i forhold til videre produksjonsvekst. I tillegg til svak internasjonal etterspørsel sliter britisk industri med motvind fra et sterkt britisk pund, skriver hun.

Verre også i USA I USA var det ventet en bedring i desember, men ISM-undersøkelsen (Institute of Supply Management) viste nedgang.

ISM-indeksen for industrien falt til 48,2 i desember, ned fra 48,6 i november, og har ikke vært lavere siden utgangen av finanskrisen. Industrisentimentet målt ved ISM har dermed vært negativt to måneder på rad, noe som ikke har skjedd siden 2009.

Due-Andresen peker på at industrisentimentet i USA blant annet ble trukket videre ned av utviklingen i sysselsettingen. Nye ordre bedret seg noe, men delkomponenten er fortsatt under 50, som indikerer videre avmatning i ordreinngangen fremover.

I likhet med industrien i Storbritannia, sliter amerikansk industri med en sterk valutakurs i tillegg til svak internasjonal etterspørsel.

- Utviklingen i globalt industrisentiment er altså svakt ved inngangen til det nye året, og Markits måling av global industri-PMI falt til 50,9 i desember fra 51,2 i november, skriver hun.

Fakta om PMI PMI står for Purchasing Managers Index og utarbeides hver måned i mer enn 40 land. Den måler vareflyten i bedriftene og tallene kan påvirke valutakursene og rentemarkedene. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

Indeksen består av fem delindekser: Ordreinngang, produksjon, sysselsetting, leveringstid og lager av innkjøpte varer. Norsk PMI utarbeides av NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og Danske Bank Norge.

Flere nyheter Kun én av ti ingeniører mener regjeringen gjør nok
Bull på olje med tidenes verste 18-månedersfall
Hegnar: - Hvor dypt faller oljen?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media