«Elendighet og fattigdom er regimets beste forsvarer.»

10. våpenhviledag. Solana krever at UCK skal legge ned våpnene. Det er en litt finere måte å fortelle dem at de har utspilt sin rolle, og at NATO nå behøver noen andre medspillere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men det vil ta tid før UCK begriper at deres plass nå er på ventebenken. Som vanlig kommer lederne helskinnet ut av dette, brushanene kommer til å slåss, og bandittene kommer til å plyndre, brenne og voldta så lenge sjansen byr seg. Den som ikke tror, kan se på hvordan det gikk andre steder med borgerkrig. Også i det tidligere Jugoslavia.

Men avvæpningen kommer nok for seint for de nye flyktningene.

Offentlige transport i Beograd består denne helga av 60 trikker, 40 trådbusser og ingen busser p.g.a. mangel på drivstoff. Staten eier all offentlig trafikk, men byen forvalter. Regjeringen bestemmer hvem de skal kjøpe drivstoff fra - reint tilfeldigvis fra et firma som parlamentspresidenten er generaldirektør for - og de får ikke drivstoff.

I byen har ellers opposisjonen makt. I regjeringskontrollerte medier forklares at kaos i trafikken er forårsaket av opposisjonens manglende dyktighet. Valgkampanjen har begynt. I mellomtida kjører et utall private busseiere med fem- seks hundre busser, men bare når det lønner seg for dem. Hvordan de får tak i drivstoff, er et under, men all import av drivstoff kontrolleres av folk som står regjeringen nær.

Antall serbiske og montenegrinske flyktninger har oversteget femti tusen.

Journalistenes jakt på massegraver begynner å bli usmakelig. Krigsforbrytelser er en sak for uavhengige domstoler og redelig etterforskning. Men sjøl vi som har forsvart Krigsforbryterdomstolen i Haag helt siden den ble grunnlagt, begynner å synes at den fungerer mer og mer som et middel til etterfølgende legitimering av angrepet på Jugoslavia. For iveren etter å undersøke massegraver andre steder i det tidligere Jugoslavia og avslutte påbegynte prosesser som varer over alle fornuftige frister, kan vi ikke se.

Den mest ansette jugoslaviske hjertekirurgen har fått sparken fra klinikken som han har gjort kjent i verden. Han var helt upolitisk, men det sies at han sto i veien for visestatsministeren i Serbia som er direktør for en annen klinikk.

Alt er politikk og makt, også folks helse.

En del opposisjonspartier klager over at deres funksjonærer er blitt mobilisert i enorm overvekt i forhold til funksjonærer i regjeringspartiene og legger fram tall. Det finnes nok mange måter å drive politikk på.

I Vesten gjentas det som hakk i plata at ingen hjelp kan ytes så lenge regimet ikke endres. Elendighet produserer ikke sosialt opprør og interesse for det politiske liv. Tvert imot er dens resultat sløvhet og tanken på å overleve fram til neste dag. Elendighet og fattigdom er regimets beste forsvarer. Når man ikke en gang har penger til å ta buss i byen, men går til fots, bryr man seg lite over ikke å kunne reise til utlandet.

Støvsugeren gikk i stykker i ettermiddag. Men støvsugerfabrikken er ødelagt av bomber. Nå må folk finne på noe. Eller ty til feiekost.