Elev hengt ut som hallik på YouTube

Sangen er spilt på skolen, i kantina og i klasserommet.

LAGT UT PÅ NETT:  En mobbesang om den unge gutten ble spredd på nett. - Jeg føler meg ikke som noe mobbeoffer, sier gutten, som likevel syntes sangen gikk for langt.
LAGT UT PÅ NETT: En mobbesang om den unge gutten ble spredd på nett. - Jeg føler meg ikke som noe mobbeoffer, sier gutten, som likevel syntes sangen gikk for langt.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En hiphoplåt, der en 18 år gammel skoleelev fra Kongsberg blir hengt ut av sine medelever, har blitt spredt rundt i hans hjemby og på YouTube. Sangen, med svært grove karakteristikker av gutten, ble også spilt på det lokale utestedet i helgen.

 - Jeg synes det er lavmål at den ble spilt der. Det er ikke noe gøy for meg. Jeg tar det bra, men jeg synes det er tatt for langt, sier gutten som sangen handler om til Dagbladet.no.

18-åringen blir hengt ut med fullt navn i mobbesangen.

Denne er laget av jevnaldrende elever fra Kongsberg Videregående skole avdeling Maurits Hansen - som en spøk, sier de selv.

Spilt på skolen
Sangen har blitt spilt på skolen, i kantina og i klasserommet uten at noen lærere har fått det med seg.

- Hvis den er blitt spilt i kantina, så skjønner jeg at det kan være vanskelig for lærerne å få det med seg for der er det så mange som spiller musikk, men i klasserommene burde de ha hørt det, mener gutten selv.

Låta ble også spilt på utestedet Beats hele åtte ganger på lørdag. Gutten låta handler var ikke selv tilstede og liker dårlig at et utested gjenga sangen.

Dagbladet.no har blitt kontaktet av flere gjester som reagerte på det grove, sjikanerende innholdet teksten.

«Alle i Kongsberg sier vi liker deg ikke» heter det blant annet. 

Han beskyldes for å være dum, for å tro at han er noe. I sangen heter det også at han er «en pimp» - en hallik.

- Vi er russ alle sammen og det er vanlig for russen å henge ut hverandre og andre på skolen. Det har vært en del tulling fram og tilbake som endte med at vi lagde denne låta om han. Men det var aldri ment som mobbing. Han er en venn, sier en av guttene bak låta.

Gutten selv at også at han tar saken med selvironi, selv om han synes den går for langt, og at han ikke føler seg som et mobbeoffer.

Vanskelig å fange opp mobbingen
Skolens rektor Emma Wabakken var ikke kjent med sangen da Dagbladet.no tok kontakt med henne.

- Dette har jeg ikke hørt noe om. Så uhyggelig. Dette er ikke vanlig kost, er hennes første reaksjon.

- Vi skal ha russerevy i dag. Det aller første jeg skal gjøre er å snakke med revysjefen og høre at de ikke har planer om å bruke den der. Så vil jeg snakke med guttens kontaktlærer, og gutten selv for å se hvordan han har det. Hvis dette har gått ut over trivsel og faglig nivå så må vi sørge for at han får hjelp nå i måneden fram mot eksamen, sier hun.

Så vidt rektor kan se så har det ikke vært enkelt for lærerne å fange opp mobbingen.

- Jeg vet ikke i hvilken form dette har blitt spilt, så jeg kan ikke si at de burde ha skjønt det. Men vi har kanskje vært litt naive. Vi vet jo at elevene er på nett, men vi tenkte ikke at de var så umodne at de brukte dette til mobbing. Vi må se på om vi kanskje trenger en annen politikk slik at vi kan fange opp slike ting, sier hun.

- Uheldig

Moitaba Estakhri ved utestedet Beats i Kongsberg sier at stedets ledelse ikke kjente til at låta ble spilt gjentatte ganger under lørdagens arrangement.

- Det er i utgangspunktet djen som velger sanger. Akkurat låtvalget er egentlig ikke noe vi har noe med, sier Estakhri til Dagbladet.no og fortsetter:

- Men jeg skjønner selvsagt at dette er en uheldig situasjon. Alle er velkomne her og ingen skal føle seg mobbet eller trakassert, om det er av en låt eller fysiske handlinger.

Beats vil nå ta opp hendelsen med de ansatte og musikkansvarlig, for å forhindre at liknende skjer igjen.

- Men det er viktig å huske på at det ikke er vi som har lagt denne låta eller som står bak mobbingen, sier Estakhri.

 

 Ikke klar over konsekvensene

Ustrakt bruk av nettet, med YouTube, blogger og Facebook, gjør at informasjon av privat karakterer eller som er ment for en mindre gruppe, kan spres langt raskere og til mange flere enn hva den var tiltenkt.

- Man kan legge ut ting på en privat blogg eller YouTube, og så fanger noen det opp fordi det for eksempel oppfattes som morsomt. Da kan det spre seg fortere enn man hadde tenkt og man føler at man mister kontrollen over den informasjonen, sier Eva Marie Felde, informasjonsrådgiver i Datatilsynet.

- Det er mange ungdommer som ikke tenker på det når de legger ut ting på nettet, fortsetter Felde, som uttaler seg på generelt grunnlag.

Datatilsynet lanserte i 2007 undervisningsopplegget «Du bestemmer» for elever på ungdoms- og videregående skole, som tar opp nettopp personvern og ytringsfrihet på nett.

220 000 prosjekthefter har blitt sendt ut til nå.

- Det er nok litt lettere å være tøff på nett. Man ser ikke hvordan den andre reagerer på samme måte som om man skulle befunnet seg i samme klasserom eller på bussen, sier Felde.

IKKE KLAR OVER KONSEKVENSENE:  Mange ungdom er ikke klar over hvor fort ting kan spre seg når de første havner på nett, sier Eva Marie Felde i Datatilsynet. Foto: DATATILSYNET
IKKE KLAR OVER KONSEKVENSENE: Mange ungdom er ikke klar over hvor fort ting kan spre seg når de første havner på nett, sier Eva Marie Felde i Datatilsynet. Foto: DATATILSYNET Vis mer

Opplever du at andre legger ut bilder eller informasjon om deg du ikke ønsker, anbefaler hun at du først tar kontakt med dem det gjelder for å få det fjernet.

- Du kan også ta kontakt med misbrukerteamet på de ulike nettstedene eller anmelde forholdet hvis du synes det er så alvorlig. Men man må huske på at når noe først er publisert, kan andre plukke det opp. Andre kan ha lastet opp bildet eller filmen, så å fjerne noe fra ett nettsted hindrer nødvendigvis ikke at det plutselig dukker opp andre steder.