USA:

Elev med downs syndrom fjernet fra årboka

Kritikken hagler mot den amerikanske ungdomsskolen.

FJERNET: Jenta i midten ble seinere utelatt fra lagbildet. Foto: Skjermdump
FJERNET: Jenta i midten ble seinere utelatt fra lagbildet. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ungdomsskole i den amerikanske delstaten Utah er i hardt vær etter at en 14 år gammel elev ikke ble inkludert i årboka.

Jenta, som har downs syndrom, ble utelatt fra cheerleadingtroppens lagbilde. I tillegg var navnet hennes fjernet fra lista over lagmedlemmer.

- Det er gjort bevisst, sier 14-åringens søster, Jordyn Poll, til The Salt Lake Tribune.

UTELATT: Dette bildet kom på trykk. Foto: Skjermdump
UTELATT: Dette bildet kom på trykk. Foto: Skjermdump Vis mer

Utelatt flere ganger

Det ble tatt to bilder av cheerleadingtroppen under fotograferingen til årboka. På ett av bildene var alle lagspillerne til stede, mens det på det andre manglet én spiller: 14 år gamle Morgyn Arnold. Sistnevnte ble delt på sosiale medier og trykket i skolens årbok.

Poll mener at skolen ekskluderte søsteren fordi hun har downs syndrom, skriver The Independent.

- Dette er SAMME cheerleadingtropp, SAMME jenter, SAMME fotografering, SAMME poseringer – men ett av bildene inkluderer alle lagspillerne, og det andre gjør ikke det. Det ble tatt en vurdering på hvilket bilde som skulle brukes, skriver storesøsteren i et innlegg på Facebook der begge bildene er vedlagt.

Hun fortsetter:

- Dette er andre gang på tre år at søte Morgyn ikke er inkludert i årboka. For to år siden ble hun ikke engang oppført på klasselista.

STRAFFES: Her straffes en seks år gammel jente for å ha ødelagt en datamaskin ved en skole i Florida. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Kritikken hagler

Poll forteller at lillesøsteren ble veldig lei seg da hun forsto hva som hadde skjedd.

- Jeg håper ingen må oppleve at en du elsker kommer knust hjem fra skolen. Og jeg håper ingen trenger å forklare hvorfor noen bevisst velger å være ekskluderende, skriver Poll på Facebook.

Innlegget – som er delt over 7000 ganger – har satt sinnet i kok hos flere. Mange anklager skolen for «mobbing», og flere mener det er på sin plass at skolen sender ut en ny årbok.

Enkelte har også forsøkt å støtte 14-åringen ved å skrive nedlatende kommentarer om de andre jentene på cheerleadingslaget.

- La meg være klar: Det er ikke disse jentene som er problemet. Vær så snill, slutt å beskylde dem. De er snille og inkluderende, og de er Morgyns venner, skriver storesøsteren i en oppdatering.

- En feil

Skolen omtaler hendelsen som en «feil».

- Vi er veldig lei oss for feilen som ble gjort. Vi har beklaget til den aktuelle familien, og beklager til alle andre som berøres, skriver skolen på sin Facebook-side.

Skoledistriktet har også uttalt at de jobber med å kartlegge hva som har skjedd, og at de vil sørge for at slike hendelser ikke skjer igjen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer