Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elev ved Trondheim-skole varslet rektor: Elever sender nakenbilder og videoer av seksuell aktivitet

- Du får helt sjokk.

Illustrasjonsfoto: Georgejmclittle / Shutterstock / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Georgejmclittle / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En elev ved en ungdomsskole i Trondheim har sendt et brev til rektor, med varsel om medelever på skolen sender bilder og videoer til hverandre som viser nakne gutter, jenter i stringtruse og seksuell aktivitet, skriver Adressa.

- Du får helt sjokk, og tenker: Hva er det de holder på med. Dette er drøyt, sier rektoren ved den aktuelle skolen til avisa.

Ifølge Adressa skriver eleven i brevet at materialet skal være lagt ut på en privat side som elevene bruker. Rektoren sier de tror på eleven, og at brevet kom samtidig som skolen gjennomførte kampanjen «Bruk hue».

Kroppskultur som brer seg Tidligere i år ble det kjent at mer enn hver tiende norske 13-åring som er på Snapchat sender bilder av seg selv med intimt eller seksuelt innhold. Det viste tall fra NTNU basert på et utvalg på 1470 ungdommer. Førsteamanuensis Berit Skog har samlet inn tallene, og sier nakensnapping er enda mer vanlig i aldersgruppa 15 - 17 år, og øker fram mot midten av 20-åra.

- Jeg syns det er overraskende mange som sender intime bilder på Snapchat, sa Skog til Dagbladet.

- En kan jo anta at dette er en del av en kroppskultur som brer om seg, eller at det er blitt en norm blant unge å sende slike bilder til hverandre.

Direktesending Tidligere denne måneden gikk Oslo-politiet ut og advarte mot en ny trend: Direktesending fra ungdommenes soverom.

«En ny trend blant de unge er å sende direktebilder fra soverommet på Facebook. På forskjellige lukkede grupper sender gutter og jenter direkte mens de forteller om seg selv og oppfordrer folk til å stille de spørsmål om alt», skrev Seksjon for volds- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt i et Facebook-innlegg.

Leder for avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Kari-Janne Lid, sa til Dagbladet at dette er helt nytt for dem. 

- Vi har ikke fått noen saker ennå, men atferden vekker stor bekymring, sa hun til Dagbladet.

Viktig med dialog I Dagbladets artikkelserie «Barnas hemmelige liv» kom det også det fram i en rekke saker at barn og unge lever et sosialt liv på nettet foreldre vet lite eller ingenting om. 

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) og tjenesten slettmeg.no har tidligere også advart mot at foreldre vet for lite om barnas bruk av apper og aktivitet på nett. 

- Det er viktig at foreldre har en god dialog med barna om mobil- og nettbruken, sa Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i NorSIS til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart