Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Elevboikott over hele landet

Tiendeklassinger over hele landet skal ha boikottet den obligatoriske engelskprøven i dag. Elevorganisasjonen er fornøyd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vet at det har vært aksjoner på alle ungdomsskoler over hele landet, sier leder i Elevorganisasjonen i Oslo, Jan Christian Vestre. I morges fikk alle tiendeklassinger utlevert den samme engelskprøven, men veldig mange har levert oppgavene inn igjen. Uten å svare på et eneste spørsmål. Tiendeklassingene er blitt oppfordret til å boikotte den nasjonale prøven, og mange har fulgt oppfordringen.

- Vi vet at mange ikke har svart på prøven, men har ennå ikke oversikt over hvor mange det er, sier leder i Elevorganisasjonen, Solveig Tesdal. Elevorganisasjonen oppfordret til boikotten etter at utdanningsminister Kristin Clemet la fram resultatene av fjorårets prøver på Skoleporten.no. Elevene mener en slik offentliggjøring er å henge ut dårlige skoler.

- Dette er en politisk markering, og vi lar oss ikke skremme til å la være å vise hva vi mener, sier Vestre. Han mener enda flere elever ville boikottet dersom de hadde turt.

- Det er mange som er redde for konsekvensene av en boikott. Direktoratet har truet med at elever som svarer blankt skal få nedsatt karakter eller fravær, men det kan de ikke gjøre, sier Vestre. Han skjønner at mange er redde, og skulle ønske de hadde sluppet å foreta denne markeringen.

- Departementet har valgt å overkjøre oss elever, og vi har forsøkt å få fram vårt syn. Dette er en politisk markering for at vi ikke blir hørt.

- Liten oppslutning

Ifølge NTB tyder imidlertid en mindre ringerunde de har foretatt til ulike ungdomsskoler på at oppslutningen om boikotten av de nasjonale prøvene i 10. klassetrinn i dag ikke er stor.

Oppfordringen om boikott av prøvene har trolig ikke fått den oppslutningen blant ungdomsskoleelevene som en kanskje kunne ha ventet på forhånd, mener byrået. Forklaringen er trolig at elevene i ungdomsskolen både er blitt truet med straff og nedsatt standpunktkarakter dersom de leverer en blank besvarelse, skriver NTB.