I RETTEN: Partene i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Her ved bistandsadvokat Liv Krukhoug, aktor Lars Rune Ringvik og forsvarer Tor Kolden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I RETTEN: Partene i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Her ved bistandsadvokat Liv Krukhoug, aktor Lars Rune Ringvik og forsvarer Tor Kolden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Eleven brast i gråt da hun skulle forklare seg om sexovergrep

Overgrepstiltalt ringebulærer tilsto alt foran de fornærmede jentene og en hel skoleklasse i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): I dag tidlig startet rettssaken mot en overgrepstiltalt lærer fra Ringebu i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Mannen i 30-åra er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med to barn under 16 år ved flere anledninger i fjor.

Mannen er også tiltalt for han utnyttet sin stilling som lærer for å skaffe seg denne seksuelle omgangen. Læreren skal ha tatt bilder av fornærmede og han skal ved flere anledninger ha utvist såkalt krenkende og uanstendig adferd overfor de to elevene sine.

I dag møtte den tiltalte mannen de to jentene i retten. De sitter på hver sin side av rettssalen. Tiltalte møtte i mørke klær og har sett svært nedbrutt ut gjennom starten av saken. Mannen jobber ikke lenger som lærer.

En hel skoleklasse har tatt seg turen for å følge rettssaken og fyller den største rettssalen i tinghuset. Det er ikke tiltaltes tidligere klasse som er til stede, men ifølge hans forsvarer skal han undervist flere av ungdommene.

Erkjente Da han fikk opplest tiltalebeslutningen av tingrettsdommer Liv Shelby svarte han klart og høyt «Ja» på spørsmål om han erkjente straffskyld for hver av de til sammen åtte tiltalepostene.

Aktor i saken, politiadvokat Lars Rune Ringvik, opplyste i sitt innledningsforedrag at saken startet med at en av de fornærmedes kjærester så en MSN-logg på PCen hennes. I loggen lå det samtaler med henne og en person som kalte seg «Engladgutt» og samtalene hadde seksualisert innhold.

Mannen forsto raskt hvem «Engladgutt» var, varslet voksne som anmeldte forholdet og læreren ble pågrepet.

Jentenes bistandsadvokat Liv Krukhoug varslet at de fornærmede kommer til å fremme oppreisningskrav på henholdsvis 100 000 kroner og 80 000 kroner.

Fornærmede forklarer I 10-tida i dag startet den eldste av de fornærmede sin forklaring. Hun var 15 år da forholdene skjedde, men er i dag 16 år.
Hun fortalte hvordan kontaktlæreren flørtet med henne på SMS i januar i fjor.

Hun fortalte at det gikk fra SMSer på telefonen til onlineprat på chattekanalen MSN. Til slutt møttes de.

Da aktor ba henne om å forklare seg om når de hadde samleie for første gang, orket ikke jenta mer og brast ut i gråt.

DETALJERTE FORKLARINGER: Aktor Lars Rune Ringvik spør fornærmede i detalj om hva som skjedde mellom læreren og eleven. Læreren erkjenner straffskyld for blant annet seksuell omgang med barn under 16 år og for å ha utnyttet sin stilling som lærer for å skaffe seg sex. Foto: Thomas Rasmus Skaug /Dagbladet
DETALJERTE FORKLARINGER: Aktor Lars Rune Ringvik spør fornærmede i detalj om hva som skjedde mellom læreren og eleven. Læreren erkjenner straffskyld for blant annet seksuell omgang med barn under 16 år og for å ha utnyttet sin stilling som lærer for å skaffe seg sex. Foto: Thomas Rasmus Skaug /Dagbladet Vis mer

Retten tok pause.

Den tiltalte læreren ser ned i tiltaltebenken eller har en hånd over deler av ansiktet mens jenta forklarer seg. Han gråter også.

Jenta forklarte i retten at læreren hadde seksuell omgang med henne mellom ti og 15 ganger. Hun forklarte at forholdene skjedde blant i en svømmehall, i lærergarderoben, hjemme hos læreren og på hytta hans.

- Det var aldri noe bruk av tvang elller noe, sa jenta i retten.

Får lukket dører Den tiltaltes forsvarer, advokat Tor Kolden, ønsker å lukke dørene for skoleklassen og annet publikum når mannen skal forklare seg om svært personlige forhold, men ber ikke pressen forlate rettssalen. Dette fikk han medhold i og tilhørerne bortsett fra media får ikke være til stede under deler av hans forklaring.

Bistandsadvokaten motsatte seg dette og argumenterte med at hvis det var noen som kunne bedt om lukkede dører i saken, så var det de fornærmede jentene.

- Men det ønsker de ikke. De ønsker at saken skal ut i sin fulle bredde, sa Krukhoug.