- Elevene er for dårlig forsikret

Robin var ni år da han falt ned fra skoletaket og er i dag erklært 70 prosent invalid. Hadde ulykken skjedd i Eid kommune, ville han ikke fått én krone i ulykkesforsikring - i Alvdal kommune ville han fått 350.000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKEDSMO: Robin bor derimot i Skedsmo kommune, og har fått nærmere 200.000 i ulykkesforsikring. Det mener NRKs «Forbrukerinspektørene» er midt på treet når de i kveldens program viser at den kollektive ulykkesforsikringen for skoleelever varierer stort mellom landets kommuner.

En undersøkelse fra Finansnæringens Hovedorganisasjon viser at nesten 30 prosent av norske barn ikke er dekket av ulykkesforsikring verken på skolen eller i barnehagen.

Skjer det noe med elevene i disse kommune får de bare økonomisk støtte fra folketrygden.

Falt

Robin skulle hente fotballen ned fra taket på en brakkerigg som ble brukt på skolen. Da han skulle slenge foten opp på taket, løsnet det en planke. Niåringen falt bakover og slo hodet i asfalten. I 17 dager lå han i koma på Ullevål sykehus, uten at familien visste om han kom til å våkne opp igjen.

- Han mistet alt han hadde tilegnet seg av kunnskap. Han har ikke sidesyn, han har nedsatt hørsel, nedsatt luktesans og innlevelsesevne. Han er bevegelseshemmet og har stiv nakke og rygg, forklarer mamma Turi Tregjøringen.

Med Skedsmo kommunes ulykkesforsikring har Robin fått i underkant av 200000 med 70 prosent invaliditet. Det mener mamma Turi Tregjøringen er for lite.

- Summen står ikke i forhold til skaden. Mye tyder på at Robin ikke klarer å følge sin aldersgruppe på skolen. Dersom jeg må gå ned til halv stilling for å tilrettelegge hverdagen hans, sier det seg selv hvor langt 200000 rekker, mener hun.

Hun visste at Robin var forsikret på skolen, men ikke i hvilken grad.

- Det var ikke et tema før det var for seint, forklarer hun.

Utvitende

Juridisk rådgiver i Forbrukerrådet, Paal Bjønness, mener at foreldre har et klart behov for å vite hvor mye barn og ungdom til enhver tid er forsikret i det kommunale apparatet.

- Mange foreldre er uvitende om at barna deres ikke er forsikret i skoletida. Andre tegner individuell forsikring utvitende om at barna dermed blir dobbelt forsikret, sier Bjønness.

Han minner om at lærere har forsikring, mens mange elever ikke er forsikret.

- Det er et politisk spørsmål om ikke alle skolebarn burde vært ulykkesforsikret. Det er billigere for kommunene å tegne kollektiv ulykkesforsikring enn for den enkelte forelder å tegne individuell forsikring, sier han.

Hvert år skades nesten 130000 barn så alvorlig at legebehandling er påkrevd. Over 20000 av disse er rene skoleulykker.

FALT NED: Robin Ristvedt (13) var ni år da han falt ned fra skoletaket. I dag er han 70 prosent invalid, og har fått nærmere 200000 kroner i ulykkeserstatning fra Skedsmo kommune. Det synes familien er for lite til å sikre Robin ei framtid. I bakgrunnen stefar Roger Nyhaugen (35) og lillebror Jørgen Nyhaugen (6).
I KOMA: Robin lå i koma i 17 dager etter ulykken.