- Elevene hadde øyne som tinntallerkener

Var på klassetur - fant gigantsum i bergsprekk.

VERDIFULLT: To slike skrin med det som trolig er mellom 200 og 300 000 ble resultatet av skoleturen. Video: Feda Skole Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det startet som en helt vanlig skoletur, men endte som en dag barna trolig aldri kommer til å glemme. Elevene 3. og 4. klasse på Feda skole gjorde sitt livs funn, da de var ute på tur i nærområdet torsdag.

Rektor Torbjørn R. Johansen forteller at turen som gikk til et gruveområde i Sandsheia utviklet seg til en skattejakt for barna. En skattejakt som på ingen måte endte resultatløst.

- Elevene fant en trekasse i en fjellsprekk like ved ei gammel gruve. I den lå det to skrin fulle av penger. Du skulle sett øynene på elevene. De var som tinntallerkener, sier en lattermild Johansen til Dagbladet.

Det var Avisen Agder som først omtalte saken.

SOM NYE: 100-lappene bar ikke preg av tidens tann. Foto: Feda skole
SOM NYE: 100-lappene bar ikke preg av tidens tann. Foto: Feda skole Vis mer

Gigantsum

Elevenes reaksjon var det god grunn til. Deler av funnet ble telt opp. Rektoren estimerer at det totalt dreier seg om mellom 200 og 300 000 kroner.

- Vi går tur hver 14. dag, men jeg kan vel trygt si at dette ikke er hverdags. Denne dagen vil nok elevene huske til de blir gamle, sier Johansen.

Hvor pengene stammer fra, er foreløpig et mysterium. Etter funnet torsdag, ble politiet kontaktet. Fredag ble pengene hentet og nå starter arbeidet med å spore opp historien til det enorme beløpet som ifølge Norges Banks priskalkulator tilsvarer mellom 2 og 2,6 millioner kroner i dagens verdi.

FYR OG FLAMME: Elevene ble forståelig nok svært ivrige da de fant skatten. Foto: Feda Skole
FYR OG FLAMME: Elevene ble forståelig nok svært ivrige da de fant skatten. Foto: Feda Skole Vis mer

Mysterium

Skrinene hvor 100-lappene ble funnet var godt pakket inn, og funnet var dermed i svært god stand. Ifølge Avisen Agder var de lagret i merkede kovolutter.

- Det skal bli spennende å se om politiet klarer å spore opp dette. Det er jo langt tilbake i tid, trolig fra 60- eller 70-tallet, så det er ikke nødvendigvis bare å søke seg fram til hvor de stammer fra, sier rektor Johansen.

I mellomtida har elevene selv fantasert om hva som kan være historien til det svært verdifulle funnet.

- De har ikke snakket om annet siden i går. I dag har de hatt skrivetime, hvor de har skrevet historier om hvor pengene kan stamme fra. De er i fyr og flamme fortsatt, sier Johansen.

KRIMINELT: Å finne en vikingskatt til 3 millioner ville vært en lykkedag for de fleste, men for George Powell og Layton Davies ble fristelsen for stor. Foto: West Mercia Police. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Vanker finnerlønn

Politistasjonssjef Asbjørn Skåland sier til Avisen Agder at de jobber med å finne ut hvor pengene har kommet fra. En ting kan han også love.

- Det er naturlig at vi kikker oss tilbake i historien og ser på eventuelle ran som kan ha blitt begått i de aktuelle årstallene pengene stammer fra. Pengene er fortsatt mulige å veksle inn i Norges Bank. Dermed vil det vanke en finnerlønn til dem som fant dem, sier Skåland til Avisen Agder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer