Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elevene jubler - lærerne fortviler

En av fire skoler er en byggeplass. Bråk og støy forstyrrer undervisningen daglig. Mens lærerne betaler en høy pris for Reform 97, ser det ut til at elevene stortrives.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange brikker har fremdeles ikke falt på plass i den nye reformskolen. Provisoriske lokaler, mangel på skolebøker og utstyr pluss bunnskrapte skolekasser skremmer lærere vekk fra skolen. Den daglige kampen for en bedre undervisning i samsvar med intensjonene i Reform 97 tar på.

Utfordring

- Vi har stor tro på reformen, men møter dessverre for mange praktiske hindringer for å få den gjennomført. Det beste med hele reformen så langt, er at elevene i alle fall stortrives, sier rektor Jon Langmoen ved Rommen skole på Stovner i Oslo.
Reform 97 har vært en stor utfordring for den fargerike storskolen med 550 elever og 32 ulike språk. For å klare det nye skoleåret fikk skolen blant annet drahjelp fra Stovner eldresenter. Pensjonistene tok på seg oppussing mot gratis leie av lokaler.

- Uten fleksible lærere hadde det aldri gått, sier rektor Langmoen til Dagbladet. Selv med innsatsvillige lærere og provisoriske ordninger sliter Rommen skole fortsatt med å tilpasse seg Reform 97 i hverdagen.

Verre forhold

En kartlegging av Reform 97 som Opinion har gjort for Norsk Lærerlag, viser at 40 prosent av de spurte lærerne mener at verken romforhold eller uteareal for seksåringene er tilfredsstillende. En av fire lærere mener også at romforholdene på skolen deres er blitt verre enn før. På en av fire skoler pågår byggearbeid, og over halvparten av lærerne i undersøkelsen mener det forstyrrer undervisningen.

- Vi har heldigvis rom til alle. Men utearealene er et trist syn. Det blir lite lek for de nye seksåringene som er vant til husker og klatrestativ i barnehagene, sier Langmoen.

- På mange skoler har reformen ført til bedre forhold. Men tilstandene er skandaløse andre steder, sier lederen i Norsk Lærerlag, Helga Hjetland, til Dagbladet. Hun er redd de provisoriske arbeidsforholdene går på helsa løs.

Mangler penger

- Lærerne har veldig mye å gjøre. Jeg lurer på hvor lenge de holder ut, sier en bekymret lærerlagsleder.

Foreløpig holder lærerne ved Rommen skole ut, selv om de verken har kontorplass eller nok midler til å gjennomføre reformen.

- Vi er pålagt å ha en aktiv skole, men mangler penger når vi skal ut av klassrommene. Det koster å reise med en hel klasse, men driftsbudsjettet tar ikke hensyn til det. I tillegg mangler vi fremdeles lærebøker og materiell til elevene, sier Jeanette Helleberg (25). Som nyutdannet lærer er hun opplært til å undervise etter reformen, men møter en helt annen virkelighet.

- Politikerne tar ikke hensyn til at reformen koster penger. Derfor er det mange frustrerte lærere, mener Einar Berntzen (31).

<B>HINDRINGER:</B> Reform 97 har inntatt Rommen skole på Stovner.
Hele Norges coronakart