- Elevene må lære folkeskikk

Prosjektleder Asbjørn Tysse og hans miljøarbeidere ved Hersleb skole mener rask reaksjon og krav om god, gammeldags folkeskikk kan løse problemene i et voldsbelastet skolemiljø. Alle typer overtramp skal løses raskt, noe som minner om New York-politiets «null-toleranse»-prinsipp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Sunt bondevett, rask reaksjon, rettferdighet og rasjonell tilnærming, sier prosjektleder Asbjørn Tysse (44). Han ser nærmest litt fryktinngytende ut der han vandrer rundt i skolegården med piggsveis og en stokk i handa. Likevel virker tonen mellom ham og elevene gemyttlig. Men sier du «rom 170», rygger en og annen tilbake. Der blir elever plassert om de bryter reglene. Ei jente vi snakker med sier hun måtte dit etter å ha glemt gymtøyet sitt hjemme.

«Fryktens rom»

- Vi begynner allerede der, sier Tysse. På rom 170 må de som ikke oppfører seg ordentlig sitte alene. Noen ganger for å gjøre lekser, andre ganger for å roe seg ned. Det er ikke straff i den forstand, men det kan bli ganske kjedelig etter hvert, sier Tysse.

Rom 170 er verken en fengselscelle eller et torturkammer, men et ganske alminnelig klasserom. En av dem som har sittet der har hatt humor nok til å lage en skrekk-tegneserie som han har kalt «170 - Fryktens rom». Serien har fått hedersplass på veggen.

- Lærerne har et internnummer de kan nå oss på om det oppstår bråk eller noe skjer. I verste fall kommer vi for å hente bråkmakerne, men i de fleste tilfeller kommer de hit frivillig.

- Inspektørene forteller at de ikke finner kniver mer. Det tar jeg som et tegn på at ting har endret seg til det bedre. Det har blitt ro her. Skolen kan nå konsentrere seg om læringen, sier Tysse.

Han er raskt ute med å påpeke at dette på ingen måte er han og hans prosjekts fortjeneste alene. En lang rekke ansatte og elever ved skolen har bidratt til å trekke miljøet i en positiv retning.

Kjedelig

23-åringene Shahed Ahmad og Qaisar Khan, er begge miljøarbeidere i Tysses team. Qaisar er tidligere elev ved Hersleb.

- Det er nok roligere her nå enn den gangen. Nå er det nærmest litt kjedelig, sier han.

På Hersleb har 85 prosent av elevene bakgrunn fra et annet land enn Norge. Totalt er 35 nasjoner representert. Finnes det noe slikt som felles folkeskikk, på tvers av kultur og religion?

- Ja, samstemmer de tre på rom 170.

- At vi skal være snille mot hverandre, er noe alle er enige om, uansett hvor de kommer fra. Dårlig oppførsel er dårlig oppførsel uansett, sier Qaisar.

<B>REGELRETT:</B> På en skole som Hersleb, der 85 prosent av elevene har bakgrunn fra et annet land må miljøarbeiderne jobbe på tvers han av religion og kulturer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer