Elevene sendt hjem med juletentamen

Verneombud stengte skole i Narvik. 190 elever kan få tidlig juleferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag skulle de 190 elevene ved Ankenes ungdomsskole i Narvik hatt tentamen. Men dørene til klasserommene var stengt og alle ble sendt hjem igjen med tentamensoppgavene for å løse dem der.

Elevene har fått beskjed om å komme på skolen i morgen med ferdige tentamensoppgaver, men i formiddag var det ikke klart når de har klasserom å gi inn i. Eller om juleferien allerede har startet.

Etter en langvarig prosess mellom skolen og eieren Narvik kommune, var det verneombudet som aksjonerte i dag og stengte alle klasserommene på grunn av helsefarlig inneklima.

Nyrenovert

Tidligere har rektor Arne Kristian Jørgensen og verneombud Laila Nyborg tatt opp problemene med arbeidsmiljøutvalget i Narvik kommune. Men lite har skjedd med inneklimaet den nyrenoverte skolen.

Ifølge Ofotens Tidende har den nyombygde skolen et ventilasjonsanlegg som ikke virker, vinduer som ikke lar seg åpne, varmesystem som ikke kan styres og byggestøv som virvler tre år etter oppussingen.

Men i dag var det nok for verneombud Laila Nyborg som stengte klasserommene før hun møtte kommunens representanter nok en gang om problemene.

Unormalt sykefravær

 NYOPPUSSET OG UBRUKELIG:  Selv om klasserommene på Ankenes ungdomsskole ble pusset opp for tre år siden, er de helsefarlige og ubrukelige, mener de ansatte. I dag ble 190 elever utestengt fra tentamen og sendt hjem. Foto: NARVIK KOMMUNE.
NYOPPUSSET OG UBRUKELIG: Selv om klasserommene på Ankenes ungdomsskole ble pusset opp for tre år siden, er de helsefarlige og ubrukelige, mener de ansatte. I dag ble 190 elever utestengt fra tentamen og sendt hjem. Foto: NARVIK KOMMUNE. Vis mer

- Det har vært unormalt høyt sykefravær i lange tider både blant elever og ansatte . Vi er ikke i tvil om at det skyldes inneklimaet, sier lærer og verneombud Laila Nyborg til Dagbladet.no.

Og som mor til en 12 år gammel gutt på sin egen skole, kjenner hun inneklima-problemene ekstra godt også fra elevenes ståsted.

Skolekjøkkenet og noen andre arbeidsrom er ikke stengt. Men en skole med avlåste klasserom har problemer.

- Tilfellene av luftveisplager, allergi, trøtthet, utslett og konsentrasjonsproblemer har økt kraftig. Mange er plaget av støv, dårlig luft og CO2. Nå kunne vi ikke lenger bare se på problemene uten av noe skjer, sier verneombudet.

Også to av kontorene på skolene ble stengt idag, skriver Ofotens Tidende.

Elevene sendt hjem med juletentamen
STENGTE KLASSEROMMENE: Lærer og verneombud Laila Nyborg på Ankenes ungdomsskole i Narvik har andre problemer å takle til daglig enn hun hadde som "Farmen"-deltaker på TV2.