Elevene skal svette mer

Elever i grunnskolen må streve mer. De får lengre skoledager med daglig gym, mer matte og mer språk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utdanningsminister Kristin Clemet la fram stortingsmeldingen «Kultur for læring» i går. Reformen, som skal gjennomføres i løpet av 2008, koster mellom 2,5 og 3,5 milliarder. Stortinget skal behandle meldingen i vår. Går forslagene gjennom, skal elevene allerede fra 1. klasse lære seg å lese og skrive.

Skoledagene blir lengre. Timetallet skal utvides med ni timer på barnetrinnet i løpet av 2005, dersom Clemet får det som hun vil.

Det skal satses spesielt på realfag, særlig matematikk, samt norsk og engelsk. De estetiske fagene, derimot, vier ikke Clemet mye oppmerksomhet.

Jubler

- Veien til livskvalitet er nærmest stengt dersom man ikke behersker de grunnleggende ferdighetene, forklarer hun, og sikter til kunnskaper i lesing, skriving og regning.

Tiendeklassingene Lisa Zahng, Eirin Bratlie og Frøy Roselind Slettemark ved Ila skole jubler over forslaget om mer gym. De tre er glade på sine yngre medelevers vegne.

- Gym er et av favorittfagene til de fleste. Det er en fin avkobling blant andre slitsomme timer, så mer gym er kjempebra, mener Lisa (16).

De tre jentene hilser også forslaget om å fjerne sidemålseksamen velkommen.

- For mye teori

- Vi kunne godt hatt en time eller to med sidemål i uka, men at eksamen fjernes, det er jeg helt enig i, for hva er egentlig vitsen? spør Eirin (15).

Ett fremmedspråk til er de derimot helt imot.

- Jeg synes vi må kunne velge det selv. Vi må jo ha ett fremmedspråk til på videregående, og da holder det med engelsk på ungdomsskolen, mener Lisa.

Rektor Eva Baumann ved Ila skole er godt fornøyd med forslaget om lese- og skriveopplæring i første klasse. Daglig gymnastikk mener hun kan bli mer komplisert.

- Gymnastikk er fint, men det krever mer plass og mer lærerkrefter, sier hun.

Rektoren mener realfag er viktig, men at det er for mye fokus på teori i skolen.

- Lovende

- Hva med gode, gamle regneferdigheter, mer norsk og sosiale, praktiske og estetiske ferdigheter? spør rektoren.

Utdanningsforbundets Helga Hjetland mener stortingsmeldingen virker lovende.

- Her er det mange elementer som er helt i tråd med det Utdanningsforbundet har sagt. Vi er særlig fornøyd med forslag om satsing på kompetanseutvikling for lærerne. Det virker som om Clemet har hørt på oss, sier Hjetland.

- KOMPLISERT: Rektor Eva Baumann ved Ila skole er for gym, men tror det kan bli komplisert med gym hver dag.